Kako prepoznati simptome leukemije

Kako prepoznati simptome leukemije

akutna_leukemija_simptomi
Leukemija je nimalo ugodna i smrtna bolest, koja svake godine uzima sve više života. Ovo je jedna vrsta raka koji napada krvne stanice. Postoji nekoliko tipova leukemije, a dijeli se na kroničnu i akutnu leukemiju.Postoje i četiri glavne vrste leukemije, a to su kronična limfocitna leukemija, hronična mijeloidna leukemija, akutna limfocitna leukemija i akutna mijeloidna leukemija.
Osobe obolje od leukemije imaju veći rizik od razvoja anemije, infekcija i različitih tipova krvarenja. Osim povećanog rizika postoje i simptomi koji su poznati kod leukemije, a to su gubitak težine, noćno znojenje i neobjašnjive groznice.Što se liječenja tiče, kod osoba koje boluju od leukemije treba znati da tretmani ovise isključivo o tipu leukemije od kojeg osoba boluje.
Bolest se može potvrditi onda kada se pregleda krvna slika osobe pod mikroskopom, nakon čega se s potpunom sigurnošću može reći je li osoba oboljela od ove opake bolesti. Veliki broj bolesnika koji obole od ove zloćudne bolesti, je podvrgnut zračenju i hemoterapijama.
Kao što je već spomenuto liječenje od leukemije ovisi isključivo o tipu bolesti od koje boluje bolesnik, te koliko se bolest proširila do trenutka kada je otkrivena.Ukoliko se leukemija otkrije u ranoj fazi, postoje velike šanse da se oboljela osoba izvuče iz opake bolesti. Bolest putuje kroz tijelo putem krvnih stanica oboljele osobe.Čak je moguće da oboljela osoba nema nikakve simptome bolesti, mada je zaražena kroničnim tipom leukemije. Bolest se može otkriti na običnom rutinskom vađenju krvi.
Za sve ostale tipove postoje simptomi prema kojima se moguće mjeriti. Tih simptoma postoji nekoliko. Prvi simptom su nateknuti limfni čvorovi ispod pazuha i na području vrata, često znojenje ili groznica, osjećaj umora i slabosti, krvarenja desni, te crvene mrlje ispod kože i modrice.
Drugi simptomi su neugodna bol na području jetre i slezene, oteklina na području trbuha, bol u zglobovima i kostima. No ovi simptomi ne znače nužno da je osoba oboljela od raka.I drugi zdravstveni simptomi mogu dovesti do raka, ali kako bi osoba bila u potpunosti sigurna o čemu je riječ, najbolje je da posjeti svog liječnika, te obavi pregled na vrijeme kako bi moglo početi liječenje

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!