Kako pobjediti gripu za 24 sata?

Kako pobjediti gripu za 24 sata?

Postoji nekoliko efikasnih načina da se simptomi gripe ublaže u roku od 24 sata i spriječi razvoj bolesti.
pobjedite-gripu

Prehlade i virusi u ovo doba godine uzimaju najviše maha. Sve je manje onih koji imaju “luksuz” da odleže čim uoče prve znake slabosti i obaveze stave u drug plan, ali postoji nekoliko efikasnih načina da se simptomi gripe ublaže u roku od 24 sata i spriječi razvoj bolesti.
Okrepljujući san – U “mjesecima virusa” spavajte što duže, jer će imunitet biti jači. Najmanje osam sati u kontinuitetu i duže ako je potrebno. Naveče lezite ranije i ustajat ćete odmorni.
Obavezan doručak – Prvi obrok je vrlo važan i mora da bude obilan i zdrav. Žitarice, med, mliječni proizvodi, voće i povrće dati će vam snagu i ojačati odbranu organizma.
Topla kupka – Čim osjetite “jezu u kostima”, lezite u toplu kupku ili se istuširajte vrućom vodom. Dovoljno je da stopala potopite u što topliju vodu i držite dok ne osjetite da se tijelom širi prijatna toplota.
Inhaliranje – Prvi simptomi gripe su zapušen nos ili curenje, pa bi trebalo odmah da se inhalirate. Udišite vrelu paru čaja od nane, kamilice ili bosiljka.
Izađite na vazduh – Kratka šetnja će pomoći da se opustite i osvježite.
Pojačani obroci – Dok se imunitet bori sa virusima, zaboravite na oskudne obroke i dijete. Pomozite mu tako što ćete da povećate unos namirnica bogatim proteinima, mineralima i vitaminima.
Čajevi i vitamini – Umjesto treće i četvrte kafe, popijte čaj od kamilice, koji će da spriječi taloženje sluzi u grlu i plućima. Uzmite tabletu vitamina C.
Ljuto, bijeli luk i čašica rakije – Naveče možete da popijete jednu “domaću”, koja će dezinfikovati grlo, zagrijati tijelo i ubrzati cirkulaciju. Jedite ren, ljutu papriku i naravno bijeli luk, koji je odličan borac protiv bacila.

Izvor: Novosti.rs

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!