Kako pobijediti umor

Kako pobijediti umor


Nema osobe koja se svako malo ne susreće s jakim umorom, što ni ne čudi s obzirom na ubrzani način života kojim živimo. Ako vas uhvati takav umor, onaj od kojeg ne možete držati oči otvorenima, potpuno ste bezvoljni i nemate snage ni za što, a pogotovo ako vas hvata gotovo svaki dan, vjerojatno patite od hroničnog umora.
Kronični umor razlikuje se od onog koji nas povremeno uhvati i to po njegovoj jačini i trajnosti. Čini se kao da je osoba stalno u stanju iscrpljenosti i pospanosti. Ako problem potraje, onda se već može smatrati i medicinskim problemom zbog kojeg treba potražiti i liječničku pomoć. Ipak, umor, kao i kronični umor, najčešće možemo riješiti tek promjenom svakodnevne rutine i zdravijim načinom života. Ako ti mali trikovi ne pomognu, i ako se stanje pogorša te ga počnu pratiti i glavobolja, bol u prsima, vrtoglavica i slično – tek je onda vrijeme za liječnika.
Drugi uzročnik kroničnog umora je premala ili pretjerana tjelesna aktivnost. Zbog premale tjelesne aktivnosti uspori nam se krvotok i metabolizam, padne nam tlak i osjećamo se spremni za spavanje. S druge strane, pretjerana tjelesna aktivnost potpuno iscrpi svu energiju iz tijela i ako mu ne dopustimo da se odmori između aktivnosti, počinjemo osjećati posljedice kroničnog umora.
I lijekovi su jedni od glavnih uzroka kroničnog umora. To si najčešće antihistaminici (lijekovi protiv alergija), koji snižavaju tlak, baš kao i lijekovi za prehladu i kašalj. Isto čine i analgetici, sedativi i antidepresivi. Njihova česta upotreba vodi do pospanosti, osjećajem fizičke nemoći i umora.
Umor mogu izazivati i psihološki problemi, poput depresije, anksioznosti, velikog stresa ili kroničnog osjećaja tuge, ali i medicinski problemi, poput anemije, zatajenja bubrega ili jetre, bolesti srca i štitnjače, dijabetesa, pretilosti i trudnoće. Koji god uzrok bio, postoje pravila čijim poštivanjem možemo smanjiti simptome kroničnog umora.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS