Kako nedostatak seksa utiče na ljudski organizam?

Kako nedostatak seksa utiče na ljudski organizam?

Portrait of unhappy young couple in bedroom

Portrait of unhappy young couple in bedroom


Prekid, posao, putovanja… Postoji puno razloga zašto vaš seksualni život može biti neredovan. Ali, jeste li znali da iznenadni nedostatak seksa može uticati na vaše zdravlje? Pogledajte kako nedostatak seksa utiče na vas:

 1. Anksioznost Naučno je dokazano da seks pomaže kod oslobađanja od stresa. TOkom odnosa, mozak oslobađa hemikalije koje omogućavaju pozitivne emocije i opuštaju vas – poput endorfina i oksitocina. Kada ove stvari nedostaju, osobito ako ste navikli na njih, ima smisla da dođe do promjene raspoloženja.
 1. Pad imuniteta
  Što manje imate odnosa, to će vaš imunitet biti slabiji. Redovitim seksom u organizmu proizvode se antitijela koja mogu podići imunitet i u borbi protiv virusa. Bez seksa ćete postati osjetljiviji na prehladu i gripu.
 2. Zaštita od infekcija
  Ako vjerujete studijama, gotovo 80 posto infekcija urinarnog trakta javljaju se 24 sata nakon odnosa. Tokom seksa, bakterije iz vagine mogu pronaći svoj put do mjehura, uzrokujući upalu. To znači da ćete smanjenjem odnosa smanjiti rizik od infekcija.
 3. Negativan utjecaj na odnos
  Ako ste u vezi, a seks nedostaje, to u velikoj mjeri može uticati na odnose u lošem smislu. Nedostatak seksa može negativno uticati na samopouzdanje, čime se smanjuje nivo oksitocina i drugih hormona, što opet utiče na ponašanje i raspoloženje. Ali, određeni vremenski period bez seksualnih odnosa ne znači da ćete biti nesretni. Seks je izraz bliskosti između dvoje ljudi, baš kao i ljubljenje i davanje komplimenata, tako da se možete povezati na ovaj način, a ne samo fizički.
 4. Depresija
  Mnoge studije došle su do zaključka da što duže nemate seks, lakše možete razviti depresiju.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!