Kako nam san može produžiti život

Kako nam san može produžiti život


Duže spavanje vikendima može ublažiti zdravstvene probleme koji proizlaze iz nedovoljne količine sna radnim danom, pa čak i smanjiti rizik prerane smrti, kažu naučnici. Studija sprovedena na više od 38 hiljada odraslih ukazala je na viši nivo mortaliteta među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet sati, ali je ta razlika nestala kod onih koji su vikendima uspeli da nadoknade propušteno. 
Mnogo je studija sprovedeno o odnosu manjka sna i zdravlja, ali različita dužina trajanja sna radnim danom i vikendima često se pritom ne uzima u obzir. I zato se grupa švedskih naučnika sa Univerziteta u Stokholmu fokusirala upravo na taj odnos.
Učesnici istraživanja dostavljali su podatke o količini sna, a naučnici su ih pratili 13 godina. Ustanovljeno je da su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakoga dana (uključujući i vikende) imale 65 odsto veći nivo mortaliteta od referentne grupe koja je spavala šest ili sedam sati.
Međutim, “stopa mortaliteta kod osoba koje su kratko spavale radnim danom, ali vikendima umereno ili duže, nije se razlikovala od referentne grupe”, napisali su naučnici u časopisu Journal of Sleep Research.
Zanimljivo je da su oni koji su spavali duže od devet sati dnevno isto imali veći mortalitet od referentne grupe. Naučnici misle da je njihov dug boravak u krevetu vjerovatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini.
S obzirom na to da studija, iako na velikom uzorku, nije bila potpuno reprezentativna, na primjer, imala je manje pušača nego što ih je u opštoj populaciji, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno shvatilo kako to san vikendom neutraliziše deficit iz radne nedelje.
Majkl Grandner sa Univerziteta u Arizoni nije bio uključen u ovu studiju i pomalo je skeptičan. U razgovoru za Washington Post upozorio je da se ljudi ipak ne oslanjaju previše na to da će u dva dana ispraviti propušteno u pet, piše Index.hr.
Nakon tri hamburgera svakako je zdravije pojesti salatu nego četvrti hamburger, ali ona neće ispraviti negativne efekte prethodno pojedenog,

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!