Kako kofein utiče na bebu tokom dojenja?

Kako kofein utiče na bebu tokom dojenja?

Istraživanja su pokazala da kofein koji majka unosi u svoj organizam, kako putem pića tako i putem hrane, uvijek završava u majčinom mlijeku, ali u količini od samo 1% u odnosu na ukupnu količinu konzumiranog kofeina.
bebaa
Postavlja se pitanje koliko šoljica kafe se preporučuje dojiljama na dnevnoj bazi.
Američka pedijatrijska akademija preporučuje maksimalno 3 šoljice kafe na dan.
Većina eksperata se slaže da bi unos kofeina tokom dojenja trebalo ograničiti na 300 miligrama dnevno.
Postoji veoma mala vjerovatnoća da će količina kofeina manja od te, uticati na ponašanje Vaše bebe. Međutim, ukoliko dojilja osjeća da je beba izrazito anksiozna nakon što ona popije kafu, pa podoji svoju bebu, preporučuje se prekid konzumiranja kafe tokom jedne nedjelje. Tokom te nedjelje treba pratiti ponašanje bebe  i uvjeriti se da nije došlo do njegovih promjena.
Nakon nedjelje dana apsitnencije od kofeina, treba ga opet vratiti u ishranu i ponovo pratiti ponašanje bebe. Ukoliko beba postane opet anksiozna, uznemirena i hiperaktivna, savjetuje se potpuni prekid konzumiranja kafe tokom perioda dojenja.
Ipak, konzumiranje jedne šoljice kafe na dan nikako ne može da učini Vašu bebu anksioznom i da promijeni njeno ponašanje. Zato nema razloga za zabrinutost kada je ta količina kofeina u pitanju.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!