Kako da prestanete sa grickanjem noktiju

Kako da prestanete sa grickanjem noktiju

nokti izgrz
Bez obzira na to kako je navika stečena, teško je se osloboditi, uprkos trudu. Oni koji grickaju nokte osjećaju zadovoljstvo jer ih ta podsvesna radnja opušta, oslobađa napetosti, pa zato teško i prestaju sa tim, ističu stručnjaci.
U literaturi je grickanje noktiju poznato i kao onihofagija, a poznato je da je ona odraz i dosade, straha, sramežljivosti i raznih neprijatnih situacija i stanja. Takođe, kod određenog broja ljudi se javlja iz genetskih razloga, prenosi sa koljena na koljeno. Kod djece je češća nego kod odraslih, uglavnom je uzrok problem prolaznog karaktera i tokom odrastanja spontano grickanje nestaje.
Kod najmlađih je znak nervoze, naročito ako je nervoza porodična osobina. Takva deca grickaju nokte čim vide strašnu scenu na televiziji ili dok čekaju da ih prozove učitelj. Na ovaj način, mališani pokazuju da trpe pritisak i roditelji ne bi trebalo tada da mu prigovaraju zbog grickanja noktiju, grde ga i porede sa “lijepo vaspitanom djecom” koja to ne rade. Trebalo bi da imaju na umu da je ova radnja nesvjesna, a grdnja i opomene samo stvaraju jači priritasak na djete. Takođe, ne preporučuje se ni mazanje noktiju gorkim rastvorom jer će djete to doživeti kao kaznu i ružnu naviku može samo učvrstiti.
Da bi se pomoglo najmlađima koji imaju ovu lošu naviku, trebalo bi ih pažljivo posmatrati i uočiti razlog, odnosno trenutak kada počinju da grickaju nokte. Možda je okidač razgovor koji ne prija djetetu, svađa u porodici, prisustvo određene osobe, problemi u školi ili to što ga svi požuruju dok se sprema… Mnogi roditelji griješe jer neprekidno ispravljaju djecu dok govore, rade, sede, upozoravaju ih na opasnosti ili ih grde. Opušteniji odnos, uz izbegavanja kritika, često može da riješi problem grickanja noktiju, kao i pohvala i vjera u sposobnosti djeteta.
Osim što je ružna navika, grickanje noktiju predstavlja i rizik za zdravlje. Ispod nokta se skrivaju razne bakterije, poput salmonele, ešerihije koli i drugih. Osim toga, problem su i zanoktice. Ako se one grizu, postoji opasnost da se taj dio nokta inficira, zagnoji i otekne, a mogu da se jave i gljivice, upozoravaju ljekari. Dermatolog dr Kris Adigun iz medicinskog centra “Langon” u Njujorku tvrdi da se na ovaj način mogu na usta i lice preneti i virusne bradavice. Vremenom, deformišu se i stradaju zubi, javlja infekcija desni.

Kompulsivno ponašanje

Osobe koje su nestrpljive i kojima brzo postane dosadno u svakoj situaciji, naročito su podložne takozvanom repetitivnom ponašanju usmjerenom ka tijelu, poput grickanja noktiju.
Ova navika može da ukaže i na perfekcionizam, koji uzrokuje više lošeg nego dobrog, jer otkriva kompulsivno ponašanje, upozoravaju stručnjaci Univerziteta u Montrealu koji su istraživali ovu pojavu. Takve osobe ne mogu da se opuste i obavljaju svakodnevne poslove “normalnom” brzinom, zbog čega su sklone frustraciji, nestrpljivom ponašanju i nezadovoljstvu.
Sa druge strane, povremeno grickanje noktiju uzrokovano nervozom može biti podsticajno, jer predstavlja način da se kanališe energija i dođe do smirenja, poručuju stručnjaci.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!