Kako bebu naučiti da sama zaspi

Kako bebu naučiti da sama zaspi

beba-spava
Mnogi roditelji se bore s navikama spavanja kod djeteta. Teško je malu bebu naučiti da sama zaspi, a to često znači da je se mora pustiti da plače neko vrijeme prije negoli sama zaspi. Za neke roditelje je to vrlo traumatično i ne mogu reagirati mirno na djetetov plač. Mnogi stručnjaci čak tvrde da dijete ne bi trebalo pustiti da plače jer ono može imati psihičke posljedice i može se javiti toksičan stres.
Jedno od čestih pitanja roditelja je koliko dugo bi trebala beba spavati, kako je brzo uspavati, kako da se ne budi često po noći… Svaka beba je drukčija, neke idu spavati vrlo lako, neke spavaju cijelu noć bez buđenja, a neke se stalno bude. Morate prihvatiti činjenicu da nisu sve bebe iste i nemaju sve iste navike spavanja.
Nemojte primjenjivati metodu plakanja dok ne zaspi jer osim toksičnog stresa, plakanje može izazvati povišenje kortizola, hormona stresa. Osluškujte svoje dijete i pokušajte s različitim metodama uspavljivanja sve dok ne nađete onu odgovarajuću.
Neke bebe zaspu promatrajući boje oko sebe, neke sišu palac, neke imaju gazicu ili dekicu, neke omiljenu igračku… Mnogi roditelji uvode rutine prije nego kreće spavanje, poput kupanje prije spavanja, puštanje određene uspavanke i slično. Pokušajte s rutinama, možda vam uspiju. Nemojte se obeshrabriti ako vaše dijete nikako ne zaspi iako je čisto, presvučeno, iako ga ljuljate i nosite. Ne smijete osjećati nemir ako vam ne uspijeva sa spavanjem, jer tada i vaše dijete to osjeća. Ono mora osjetiti mir, sigurnost i povezanost s vama na emocionalnoj razini.

Ako nikako ne možete naučiti svoje dijete da samo zaspi, jer ne možete naći nikakvu adekvatnu metodu, nemojte da vas to pogađa. Za koji mjesec sve ove brige će brzo nestati, jer ono više neće trebati dojenje i metode koje pokušavate prije spavanja.
Djeca tako brzo odrastu, stoga uživajte u svakom trenutku s njima. Ako se žele maziti, mazite se, nemojte im uskraćivati bliskost s vama i tratiti vrijeme ne neuspjele pokušaje. Kada nešto ne ide, ne ide. Ne smijete ništa raditi na silu jer ćete stvoriti kontra efekt. Prepustite se svojoj ulozi roditelja i uživajte.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS