Kada putujete sa djecom: putna apoteka i njen sadržaj…

Kada putujete sa djecom: putna apoteka i njen sadržaj…

letnja-apoteka-309
Boravak na moru ima neprocjenjiv značaj za zdravlje svih članova porodice, ali je, u isto vrijeme, veoma pogodan za mnoge infekcije. U većini turističkih centara postoje apoteke, ali faktor iznenađenja – da trenutno nema lijeka koji vam je potreban – može lako da se dogodi. Takođe, ako idete u inostranstvo, uglavnom nijedan lijek nećete moći da kupite u apoteci bez ljekarskog recepta. Iz tih razloga, na putovanje bi trebalo da ponesete neke osnovne lijekove, a pri upotrebi istih trebalo bi da se držite propisanih doza ili da se, što je još bolje, konsultujte sa pedijatrom.
Šta sve treba da sadrži putna apoteka?

  1. Lijekovi za obaranje temperature

Povišena temperatura je najčešći problem u pedijatrijskoj praksi, te su lijekovi za obaranje temperature (koji se istovremeno koriste i za smirenje bolova), prvi na spisku lekova koje je neophodno poneti. Uglavnom to su Brufen ili Paracetamol sirup. Manja deca uobičajeno koriste ovakvu formulaciju lijeka, dok za obaranje temperature kod većeg deteta (težeg od 40 kg), možete koristiti tabletiranu formu Brufena od 200 ili 400 mg ili tabletu Paracetamola od 500 mg.Ovakvi lijekovi se daju najčešće u razmaku od šest sati, a najmanje u intervalu od četiri sata (kod visoke febrilnosti- temperatura veća od 39 C ).Odojčad i mala djeca mogu koristiti i lekove u obliku supozitorija (čepića) – Febricet, Eferalgan, Miralgin. Oni su naročito korisni u situacijama kada dete iz nekog razloga ne može uzeti lijek ili povraća. Preporuka je da se ponese i jedno i drugo (sirup i čepići).

  1. Kapi za nos

Zapušen nos jako smeta djeci. Svako duže zadržavanje sekreta u nosnoj sluznici nosi rizik za potencijalnu upalu uha, ždrijela ili čak bronhija. Sastavni dio apoteke mogu biti sledeće kapi: Adrianol T, Nafazol, Fiziomer, Operil P, Marisol i slično. Svakako je dobra preporuka i samo ispiranje nosića fiziološkim rastvorom.

  1. Lijekovi protiv alergija

Alergije nisu rijetke ni za vrijeme ljeta. Pošto su to najčešće akutna stanja, lijek treba brzo primeniti. Zbog toja je potrebno da uvijek pri ruci imate jedan od sledećih sirupa: Pressing, Aerius ili Xyzal. U ovom peiodu često se javljaju i različite alergijske reakcije na koži, te nije loše ponijeti i neku mast protiv alergija i uboda insekta (Synopen, Fenistil i slično).

  1. Njega oka

Dešava se da mala djeca, nesjvesno, iz već postojećeg sekreta u nosu, prenesu infekciju i na oko, te bi u putnoj apoteci trebalo da se nađu i antibiotske kapi (Neodexacin, Gentokulin) i antibiotske masti za oči, kao što je jednopostotni Chloramphenicol.

  1. Preparati za nadoknadu tečnosti i elektrolita

Povraćanje i dijareja (proliv) su česte pojave na ljetovanju, te je djetetu potrebno davati elektrolite. Najbolje je poneti kesice jednog od sledećih preparata: Humana elektroliti, Rehidranti ili Orosal, koji na poleđini imaju uputstvo za pripremu (obično u pola litra prokuhane vode treba rastvoriti jednu kesicu i pojiti dijete kašičicom na 5-10 minuta).
Kod proliva, ali i pri davanju antibiotika, djeci se mogu davati probiotici koji sadrže “dobre” i korisne bakterije koje regulišu crijevnu floru (Probiotic kapsule, Linex, Lyobif ampule, Bacilacic, Infantis i druge).

  1. Prva pomoć kod povreda

Ako djete nezgodno padne ili se na neki način povrijedi, veoma je korisno da u sobi imate i gel za prvu obradu rane, sterilnu gazu i flastere. Za bolove nastale na ovaj način, djetetu možete dati, već pomenuti, Brufen ili Paracetamol sirup. Takođe, poželjno je imati i gel za lokalnu primjenu (Fastum ili Diklofen) i elastični zavoj, kao prvu pomoć do eventualne intervencije lekara (ortopeda).

  1. Zaštita od sunca

U ponudi je široka paleta preparata za zaštitu kože od sunca koji su, pored izbegavanja izlaganja suncu u periodu od 11 do 16h, neophodni za djecu. Birajte kvalitetnu kremu, sa faktorom +50, +30…, kao i odgovarajuću kremu ili mlijeko za njegu kože posle sunčanja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!