Kada prestati dojiti

Kada prestati dojiti

kada-prestati-dojiti
Kada prestati dojiti? Pitanje je to koje postavljaju mnoge majke jer nisu sigurne do kada beba treba primati majčino mlijeko, a kada je došao trenutak za dohranu. Prehrana je samo jedno od pitanja koja zanimaju roditelje želeći samo najbolje svom djetetu. Dok su neke majke već na početku krenule s formulom jer su imale problema s bradavicama ili jednostavno nisu imale mlijeka, druge su s majčinim mlijekom krenule od rođenja zahvaljujući tome što nisu imale problema s dojenjem.
Poznato je kako je majčino mlijeko važno za bebe i kako je dobro ako ga dijete može dobivati prvih mjeseci, ali nedoumica se javlja oko 5. mjeseca starosti kada je beba veća i kada traži sve više. Treba li i tada nastaviti dojiti ili već krenuti s kombiniranjem kašica i mlijeka?
Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije svaka majka bi ako ima tu mogućnost trebala djetetu davati svoje mlijeko do 6. mjeseci, a nakon toga krenuti s dodavanjem povrtnih i voćnih kašica. Naravno da nakon 6. mjeseci dijete ne bi trebalo prestati dobivati mlijeko bilo da se radi o formuli ili majčinom, nego bi se s vremenom broj podoja trebao početi smanjivati.
Kako je dijete starije tako traži sve više i njegove potrebe za određenim nutrijentima postaju sve izraženije, a očito je kako ih ne može dobiti samo iz mlijeka i zato je važno da polako prijeđe na voće i povrće u kojem će dobiti sve potrebne vitamine i minerale.

Kašice se mogu pripremati kod kuće za što se odlučuje većina roditelja jer su tako sigurni što daju svom djetetu, a mogu se davati i kupovne koje su isto tako prilagođene starosnoj dobi djeteta. Zahvaljujući sve većem izboru danas više nije problem djetetu davati raznovrsnu prehranu već od 6. mjeseci pa nadalje.
Tačan trenutak kada treba prestati dojiti ne postoji to ovisi od majke do majke jer dok su neke zbog bolesti i konzumiranja lijekova trebale prestati ranije, druge su odustale jer je bilo očito kako njihovom djetetu samo mlijeko više nije bilo dovoljno.
Na roditeljima je da donesu konačnu odluku kada će početi mijenjati prehrambene navike svom djetetu, a važno je samo da kada dođe do tog trenutka u hrani dobije sve što će mu biti potrebno za normalan rast i razvoj.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!