Kada dijete počinje samo jesti

Kada dijete počinje samo jesti

beba jede
Kada mališani počnu pokazivati znakove da bi jeli samostalno, roditelji trebaju odgovoriti pozitivno. Učenje kako se samostalno jede neobično je važna vještina i rani izraz neovisnosti. Vi se samo trebate prisjetiti da vježba čini čuda!
U dobi od otprilike 6 mjeseci uz mlijeko počnite dodavati male količine kašice jednom dnevno. Postepeno ove male obroke povećavajte na najmanje tri obroka dnevno nakon otprilike dva mjeseca. Nemojte uvoditi previše novih okusa odjednom, već svakih nekoliko dana uvedite po jedan novi. Vaše će dijete početi pokazivati koji su mu omiljeni okusi.
Neki će vam mališani signalizirati da su spremni učiti tako što će pokušati zgrabiti kašiku i sami se hraniti. Djeca različito reagiraju kad ih se odvikava od dojenja. Nekima se možda neće svidjeti jesti iz kašikice, već će željeti umočiti ruke u hranu. Dopustite im da to čine i da sami pomognu koliko god je moguće, čak i uz cijenu nereda koji će napraviti.
Ako se djecu ne potiče da izraze svoju samostalnost, naučit će da ne trebaju ni pokušavati, a vi ćete riskirati da se dogodi da vaš 5-godišnjak neće razviti dovoljnu vještinu da se samostalno hrani. Možete se poslužiti čistim rukama i dajte mu da drži mekani komad povrća ako se čini da je spremno na to.
Pretvorite jedenje u porodični događaj i ako je moguće, jedite u isto vrijeme kad i vaše dijete. Budite strpljivi i izbjegavajte biti u gužvi ili sve raditi na brzaka. Dijete će savladati hranjenje kad za to dođe vrijeme, ne prije.
Roditelje uvijek brine jedu li njihovi mališani dovoljno, jedu li ispravnu vrstu hrane ili jesu li izbirljivi u jelu. Obroci bi trebali proći u opuštenom i sretnom okruženju, no katkad se roditeljske brige mogu pretvoriti u veći problem nego što su stvarne navike jedenja njihova djeteta.
Djeca moraju razviti zdravi odnos s hranom, kao i uživanje u njoj. Pretvori li se svaki obrok u bojno polje što i kako će dijete jesti, ono može početi hranu povezivati sa stresom i to prenijeti u kasniji život.
Pomirite se s činjenicom da je hranjenje mališana neuredan i dugotrajan posao. Raširite plastičan prekrivač ispod stolice za hranjenje, a i plastična pregača mogla bi vam biti od pomoći. Recite mu što jede, primjerice: “Evo, dušo, probaj malo jabuke!”. Pokazujte entuzijazam za jedenje.
Vaše dijete će upijati neverbalnu kao i verbalnu komunikaciju pri ohrabrivanju. Svakako ustrajte u ohrabrivanju i hvaljenju, koliki god nered nastao. Ohrabrivanje i hvaljenje važno je zato što djeci treba dopustiti da vježbaju vještinu samostalnog jedenja u okruženju koje ga ne zastrašuje. Normalno je da u početku ne budu savršeni u tome.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS