Kad vidite koliko u ovom slanom ima šećera pašćete u nesvijest

Kad vidite koliko u ovom slanom ima šećera pašćete u nesvijest

Dijetalni jogurt sa nula posto mlječne masti zvuči kao zdrav dodatak obroku, a zapravo je ovaj mlječni napitak prepun šećera. Pored jogurta postoji ogroman broj slanih namirnica u kojima se skrivaju šećeri, a da toga nismo ni svjesni. Zato dnevno možemo da unesemo i nekoliko desetina grama “bijele smrti”, a da ne pojedemo ništa slatko.

Kečap – 78 g šećera u pakovanju od 300 ml

Prema zvaničnim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ne bi trebalo da unosimo više od 50 grama dodatog šećera u toku dana, a prošle godine je izbio veliki skandal kad su naučnici iz ove organizacije poručili da bi ta gramaža trebalo da se smanji za 50 odsto. To u prevodu znači da bi tokom dana trebalo da unesemo najviše 25 grama ili šest kašičica šećera.
 

Suva mješavina začina -72 g šećera u pakovanju od 300 g

Možda vam to zvuči kao sasvim dovoljno, pogotovo ako ste od onih ljudi koji inače ne jedu slatko, pa ste ubijeđeni da tokom dana ne unesete ni kašičicu “bijele smrti”. Ali istina je da se ovo slatko zlo krije u mnogim slanim namirnicama.
 

Hren – 31,5 g šećera na 350 g proizvoda

– Šećer se često dodaje pri izradi slanih stvari da bi se poboljšao ukus. Naša nepca su navikla na ukus šećera, imamo te prehrambene navike, pa nam taj ukus jako odgovara i odmah nas privlači hrana koja sadrži šećer. Drugim riječima, sve što je jako ukusno vjerovatno sadrži šećer – kaže nutricionista Milka Raičević.
 
Ostatak teksta pročitajte na 24sata.rs.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS