Kad strah preuzme kontrolu


 

Strah postaje fobija onda kada morate promijeniti svoje životne navike kako bi mu se prilagodili. Fobija dakle predstavlja ekstreman ili iracionalan strah izazvan određenom stvari ili pojavom, koji je do te mjere jak da znatno ograničava vaš život.

Ukoliko imate neku fobiju, činićete razne stvari kako bi izbjegli stvar ili pojavu koje većina ljudi smatra bezopasnim. Dolazak u kontakt, a ponekad samo i pomisao na uzrok vaše fobije, može da izazove napad panike.
Stručnjaci danas smatraju da ne morate da živite sa svojom fobijom, jer su sve fobije izlječive. Neke fobije, kao što je, ofidiofobija (strah od zmija) neće uticati na vaš svakodnevni život, ali druge kao što je agorafobija (strah od otvorenog prostora), mogu znatno da vam otežaju vođenje normalnog života.
Fobije mogu biti specifične, kao što je strah od paukova, visine, ili zubara, ili opštijeg karaktera, kao što je strah od otvorenog prostora, strah od interakcije sa ljudima (socijalna fobija) pa čak i strah od fobija (fobofobija).

Porijekla fobije

Nije jasno poznato kako fobije nastaju, ali za specifične fobije se smatra da potiču iz djetinjstva, najčešće iz perioda između četvrte i osme godine.
Socijalna fobija i agorafobija, počinju dosta kasnije. Socijalna fobije obično se prvi put počne javljati u pubertetu, dok se agorafobija javljaju u kasnom tinejdžerskom dobu ili u ranim dvadesetim godinama.
Stručnjaci roditeljima preporučuju da sa djecom razgovaraju što više. te da se upoznaju sa stvarima koje ih najviše plaše u ranom dobu. Ovo je odličan  način da spriječite nastajanje fobija kod vašeg djeteta.
Za određene fobije liječenje uključuje određenu vrstu samoizlaganja stvarima kojih se najviše plašite. Terapija samoizlaganjem, vrsta kognitivno-bihevioralne terapije, se može sprovesti pomoću specijalizovanih knjiga za ovaj pristup ili grupa za samopomoć.
Stručnjaci smatraju da se fobijama trebate pozabaviti čim osjetite simptome. Ukoliko su fobije prisutne duže od godinu dana kod odraslih, velike su šanse da neće nestati same ukoliko ne primijenite terapiju samoizlaganjem.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS