Kad nas  "zakuje" lumboishialgija

Kad nas "zakuje" lumboishialgija

Ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije osjetila bol u lumbalnom dijelu kralježnice koja se širila u nogu. Ta bol je poznata po imenu lumboishialgija, a do nje dolazi zbog čestog sjedenja, stajanja i nedovoljnog vježbanja leđnih mišića.

Evolucijski razvoj čovjeka je doveo do uspravnog položaja u kojem je opterećenje na kralježnicu puno veće jer ona je glavni oslonac našeg tijela. Ako ne vježbamo leđne mišiće, vjerojatno će doći do bolova. Kralježnica je oklop našeg tijela koja štiti moždinu od oštećenja. Kralježnična moždina nalazi se u sredini kralježnice te omogućuje čovjeku da napravi sve radnje koje su mu potrebne za život (osjeti, pokreti…). Povezana je živcima s cijelim tijelom. Živci prolaze kralješcima i osjetljivi su na oštećenja ako koštano tkivo pritisne živac. Osjetljiva je na oštećenje pa zbog toga moramo biti oprezni. Građena je od kralježaka koji omogućuju tijelu pokretljivost. Između kralježaka nalaze se diskovi koji kralježnici omogućuju da njezini kralješci prianjaju jedan do drugog bez da se oštete.

Najčešći simptomi uklještenja živca su bolovi ili trnci koji se mogu osjećati cijelim područjem kojim taj živac prolazi
Uzroci nastanka lumboishialgije su različiti, ali svima je zajedničko to da dolazi do priklještenja spinalnog živca u lumbalnom području.
Lumbalni dio je često područje u kojem dolazi do uklještenja živca jer su kralješci u tom području slabo pokretni te se uzglobljuju s križnom kosti koja je također slabo pokretna.
Neki od uzroka su:

  • urođene anomalije kralježnice – lordozu, kifozu ili skoliozu često prati uklještenje živca u križima i u slabinskom djelu kralježnice
  • upale – tuberkuloza
  • osteoporoza
  • manjak kalcija
  • tjelesno naprezanje – dugotrajno sjedenje, nepravilni pokreti…
  • reumatske bolesti – giht, artritis…
  • bol kao posljedica druge bolesti – bolesti koljena ili kuka što uzrokuje iskrivljen položaj tijela i pritisak na živac
  • sportske ozljede

Liječenje lumboishialgije

Samo liječenje lumboishialgije ovisi o uzroku, a uklanjanjem primarnog uzroka često dolazi i do prestanka boli. Kod ozljeda, posebice sportskih, prvo nastupaju neinvazivne metode liječenja uz pomoć analgetika, a operacija se razmatra ako su sve druge opcije iscrpljene. Bolesti koje su uzrokovane degeneracijom kosti se liječe adekvatnom prehranom i posebnim lijekovima.
Ozbiljniji problem od lumboishialgije su tumorski procesi u kojima se primarno nastoji izliječiti tumor te zatim poboljšati popratni zdravstveni problemi. Upalne bolesti se isto tako liječe posebnim lijekovima.

Rizične skupine za lumboishialgiju

Svi oni koji su tjelesno neaktivni i vode sjedilački način života, podložniji su slabljenju leđnih mišića i degeneraciji kralježnice. Pošto su leđni mišići podrška kralježnici, ako oni slabe dolazi i do velikog opterećenja kralježnice.
Bolove u kralježnici mogu uzrokovati i ortopedski problemi, odnosno ravna stopala. Isto tako česti su i kod žena koje nose visoke potpetice jer kod njih dolazi do bolova u donjem dijelu leđa.
Bol koja se osjeća u leđima, ne mora uvijek biti povezana s kralježnicom. Naime, kod nekih problema s unutarnjim organima dolazi do bolova u leđima (problemi s bubrezima, menstrualni bolovi…).Osim toga i neke vrste tumora mogu metastazirati u koštano tkivo što također dovodi do bolova i oštećenja kralježnice. Kod operacije tumora dojke i njezine rekonstrukcije mijenja se ravnoteža mišića na leđima što može dovesti do lumboishialgije.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!