Kad mogu da zatrudnim?

Poznavanje vremena ovulacije (period kada se iz jajnika oslobađa jajna ćelija) može vam pomoći da planirate ili izbjegnete trudnoću.

Za vrijeme menstrualnog ciklusa, jajna ćelija se oslobađa iz jajnika, a zatim dalje putuje kroz jajovode.
Jajna ćelija živi samo 24 sata nakon ovulacije, stoga ona mora u tom periodu doći u kontakt sa spermom da bi došlo do trudnoće. To ne znači da morate imati spolni odnos na dan ovulacije – sperma može preživjeti u jajovodima nekoliko dana nakon spolnog odnosa, tako da može oploditi jajnu ćeliju kada se ona oslobodi iz jajnika.

Kada dolazi do ovulacije?

Teško je tačno utvrditi kada će doći do ovulacije. Kod većina žena do ovulacije obično dolazi 10 do 16 dana prije početka sljedeće menstruacije.
Menstrualni ciklus se računa od prvog dana menstruacije. Nekoliko dana poslije menstruacije dolazi period ovulacije, a zatim, poslije 10 do 16 dana dolazi do sljedeće menstruacije. Prosječan ciklus traje 28 dana, međutim, normalnim se smatraju  i ciklusi koji su nešto duži ili kraći od prosječnog.
Nije tačna tvrdnja da je žena plodna 14. dan menstrualnog ciklusa. To može biti tačno ukoliko žena ima normalan ciklus koji traje 28 dana, međutim to se ne može primijeniti na sve žene.
Ako vaš ciklus traje 35 dana, nećete biti plodni na 14. dan ciklusa. Vi ćete vjerovatno biti plodni u periodu od 19. do 25. dana ciklusa. Ako imate kraći ciklus, na primjer 23 dana, možete očekivati ovulaciju u periodu između 7. i 13. dana.
Sperma može preživjeti u ženinom tijelu nekoliko dana nakon spolnog odnosa. Ako želite da zatrudnite, trebali biste imati spolni odnos svakih nekoliko dana, što će povećati mogućnost da se sperma koja se nalazi u jajovodima spoji sa jajnom ćelijom.

Izbjegavanje trudnoće

Da biste izbjegli trudnoću, koristite kontracepciju. Postoji mnogo metoda kontracepcije. Kondomi su jedino sredstvo za kontracepciju koje pomaže ne samo u sprječavanju neželjene trudnoće nego i u zaštiti od seksulano prenosivih bolesti.
Teško je znati kada će tačno doći do ovulacije, stoga ako pokušavate izbjeći trudnoću, izbjegavajte spolni odnos bez zaštite u periodu za koji smatrate da biste mogli imati ovulaciju.
Žene koje ne žele da zatrudne, ne bi trebale da se izlažu riziku.
Kod žena koje imaju kraći menstrualni ciklus, npr 23 dana, nezaštićen spolni odnos za vrijeme menstruacije može ih izložiti riziku od trudnoće. Sperma se može zadržati u tijelu žene oko sedam dana, jer do ovulacije može doći samo nekoliko dana nakon prestanka menstruacije.
Neke žene koriste tehniku svjesnosti o plodnosti (“fertility awareness”) kako bi planirale ili izbjegle trudnoću, ali ova tehnika se mora provoditi pod stručnim nadzorom. Vježbanje procesa prepoznavanja plodnog perioda zavisi od poznavanja vašeg ciklusa i indikatora plodnosti, što podrazumijeva metodu posmatranja.
To uključuje posmatranje vaginalnog iscjetka, svakodnevno mjerenje temperature, zapisivanje datuma svakog ciklusa, kako bi se utvrdio period kada bi moglo doći do ovulacije.
Vaginalni iscjedak se mijenja za vrijeme menstrualnog ciklusa, u periodu ovulacije on postaje tanji i rastegljiv kao bjelanjak.
Najefikasnije metode kontracepcije su dugotrajni reverzibilni kontraceptivi -long-acting reversible contraceptive (LARC), kao što su injekcija, intrauterini uložak itd.

Kontracepcija u hitnim slučajevima

Ako ste imali nezaštićen spolni odnos ili je vaša kontraceptivna metoda zakazala, kontracepcija za hitne slučajeve će vam pomoći da prevenirate neplaniranu trudnoću.
Kontraceptivna pilula za hitni slučaj (ponekad se naziva pilula za ujutro poslije) koja se mora uzeti u roku od 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!