Kad ambrozija napada: Prva pomoć je aromaterapija

Kad ambrozija napada: Prva pomoć je aromaterapija

Aromaterapija kao komplementarna holistička metoda liječenja brine se o čovjeku na svim njegovim razinama – fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj.

alergija-na-pelud

 
 
U tu svrhu koristi eterična ulja, lakohlapive tekuće supstancije, ekstrahirane iz raznih dijelova bilja, poput lista, stabljike, cvijeta ili korijena.
Alergije su autoimuni poremećaji, pa je potrebno pružiti podršku imunološkom sistemu u obliku preventive, jednako kao i u samom jeku alergije, a tu pomažu i eterična ulja, koja je u slučaju alergije najbolje koristiti u masaži, inhalacijama ili lokalnim utrljavanjem.
– Svrbež očiju jedan je od najneugodnijih simptoma peludnih alergija, a za njegovo ublažavanje koriste se hidrolati (cvjetne vodice) koji moraju biti mikrobiološke čistoće, bez dodanih konzervansa ili alkohola – kaže certificirani aromaterapeut Saša Radulović i dodaje:
–  Dva idealna hidrolata za njegu osjetljive kože sklone alergijama, kod rosacee, ekcema, psorijaze, akni, opeklina i crvenila su rimska kamilica (Chamaemelum nobile) i mirta (Myrtus communis). Kako biste spravili pripravak kod kuće, pomiješajte jednake volumene hidrolata rimske kamilice i mirte u zasebnu bočicu.
– Hidrolat mirte cineol djeluje protuupalno pa se u oblozima za oči rabi za tretiranje alergijskih upala, kao i kod crvenih i umornih očiju – pojašnjava.
Kad je riječ o alergijskoj hunjavici, važno je istaknuti nekoliko eteričnih ulja koja pokazuju direktno antialergijsko djelovanje.
– Za primjenu, kao ‘prvu pomoć’, mogu se koristiti eterično ulje puzajući varijetet miloduha (Hyssopus officinalis var. decumbens) i eterično ulje rimske kamilice (Anthemis nobilis), i to tako da se kap jednog ili oba eterična ulja nakapa na komadić tkanine. Prislonite je ispod nosa i inhalirajte minutu, dvije – otkriva aromaterapeut.
Također, nastavlja, jedna od odličnih receptura je mješavina od 10 ml biljnog ulja jojobe i 20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora), pri čemu se opisana mješavina u tankom sloju namaže ispod nosnica i na same nosnice te se tako stvori zaštitni film koji učinkovito umanjuje nadraženost od alergena iz okoline.
– Dovoljno je ujutro prije odlaska iz doma te uvečer aplicirati ovu mješavinu – kaže Radulović.
Imate li problema sa sezonskim alergijama, dobro je svakodnevno koristiti eterična ulja u aroma-lampama ili difuzerima kako biste u potpunosti iskoristili njihovo djelovanje.
Budući da smo svi različiti, ulja koja nekome mogu donijeti znatno olakšanje drugoj osobi mogu pogoršati stanje.
Zato najprije napravite test s malom količinom ulja, koji će pokazati kako organizam reagira na pojedini pripravak, te potražite savjet kvalificiranog aromaterapeuta. Djeci i osjetljivijim ljudima koji pate od alergija preporučuju se nježnija ulja, poput lavande. Ako se koriste druga eterična ulja, treba voditi računa o količini. Odrasla osoba mješavinu ulja za lokalno utrljavanje priprema tako da u 100 mililitara baznog ulja (badem, maslina, jojoba, marelica) doda 60 kapi eteričnih ulja. Za djecu treba napraviti mješavinu tako da se 20 kapi eteričnih ulja doda u 100 mililitara baznog ulja.
Drevna medicina
Kineska tradicionalna medicina promatra alergije prije svega kao nesposobnost jetre da upravlja imunološkim sistemom. Biljka koja regulira pretjeranu imunološku reakciju je list crnog ribiza i priprema se kao čaj, dok se čišćenje jetre, koje se smatra imperativom u fitoaromaterapijskom tretiranju alergija, provodi čajevima od korijena maslačka, lista artičoke i korijena čička.
Ljekoviti mirisi
Protiv hunjavice se možete boriti stavljanjem obloga od blagih hidrolata lavande na oči, savjetuje aromaterapeutkinja Petra Brzović i dodaje kako se u akutnim situacijama ulje treba koristiti barem dva puta dnevno, a pomoći može i inhalacija par kapi ulja nakapanog direktno na maramicu.
Individualan pristup
S obzirom na to kako postoje različiti tipovi alergija i terapija ljekovitim biljkama i eteričnim uljima, najčešće se propisuje individualno, piše 24sata.hr.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS