Jedna kriška lubenice zamjenjuje čašu vode

Jedna kriška lubenice zamjenjuje čašu vode

lubeen
Voda je izvor života i jedan od njegovih esencijalnih čimbenika, a to potvrđuje i činjenica da gotovo 70 posto površine našeg planeta te oko 60 posto čovjekova organizma čini upravo voda. Zbog toga je njezinu ravnotežu i u našoj okolini i u našem organizmu iznimno važno održavati. Hidracijska ravnoteža okosnica je pravilnog rada vitalnih organa te svako njezino narušavanje, bilo da je riječ o dehidraciji ili otrovanju vodom, može imati ozbiljne posljedice na zdravlje i život čovjeka. 

Pretjerano znojenje

– Dehidracija podrazumijeva prekomjeran gubitak tjelesne tekućine, a najčešće se javlja uslijed infekcija (proljev i povraćanje) te pretjeranog znojenja ili premalog unosa tekućine. Jedan od prvih znakova dehidracije je osjećaj žeđi kao jasan signal tijela za hitnu hidraciju, a svoj organizam u tom trenutku možemo zamisliti kao napola ispuhani balon – objašnjavaju ljekari.
Odličan izvor tekućine pruža i ‘mokra hrana’, kao što su mlijeko i fermentirani mliječni napici, posebno kad je riječ o hidraciji kod djece. Puno je ideja kako se možemo osvježiti tokom ljetnih mjeseci, a istodobno pravilno rehidrirati tijelo. Uživanje u rashlađenom voću značajno pridonosi unosu tekućine u organizam pa tako jedna kriška lubenice koja teži oko 300 grama, dvije kriške dinje ili jedan veliki krastavac mogu zamijeniti jednu čašu vode od oko 250 ml .

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS