Jedinih sedam vitamina koji vam trebaju


 

Šta je sve potrebno našem tijelu? Situacija je pomalo zbunjujuća sa svim tim informacijama kojima nas svakodnevno bombarduju. Jednog dana najvažniji su suplementi folne kiseline, a drugog je potpuno nezamislivo ako ne pijemo riblje ulje. Ako bismo konzumirali sve što nam mediji preporučuju u tijelo ćemo unositi više tableta od prosječnog starca.

Kao rezultat te situacije mnogo ljudi ne unosi dovoljno hranljivih materija. Sada vam doktorke Tanja Zukerbot i Lise Drejer preporučuju koji su vam vitamini zaista potrebni.

Kalcijum (1.000 mg dnevno): Za vaše kosti

Unošenje dovoljno kalcijuma je važno kako bi vaše kosti ostale zdrave i kako biste spriječili pojavu osteoporoze. “Kako starimo naša koštana masa se smanjuje,” objašnjava Zukerbot, “zato bi vaša dnevna doza kalcijuma trebalo da iznosi između 1000 i 1.500 mg dnevno”.
Kalcijum dobijate iz mlijeka, niskomasnog sira, jogurta i namirnica od soje. “Jedna čaša niskomasnog jogurta sadrži oko 450 mg kalcijuma, skoro polovinu vaših dnevnih potreba,” kaže Drejer.

Vitamin D (600 IU dnevno): Pomaže apsorpciju kalcijuma

Vitamin D važan je koliko i kalcijum. “Bez vitamina D, vaše tijelo ne može da apsorbuje kalcijum,” kaže Zukerbot, “on aktivira kalcijum u vašem krvotoku.”
Do vitamina D lako dolazimo, uglavnom preko sunčevih zraka. Dovoljno je izlaganje suncu desetak minuta, 3 puta nedeljno. Takođe ga ima u jajima, mlijeku, soku od narandže i ribi.

Derivati vitamina B (1.3 mg B6; 2.4 mcg B12; 400 mcg folata): Za vaš mozak

B vitamini su važni za funkcionisanje mozga, za formiranje crvenih krvnih zrnaca i građenje DNK. Naravno, vitamini B važni su i za lijepu kožu i jaku kosu i nokte.
B6 možete dobiti iz krompira (jedan srednje pečeni krompir sadrži 35% od potrebnog dnevnog unosa vitamina B6). Banane, žitarice, meso, ovsene kaše takođe sadrže B6. Što se tiče B12, njega ima u ribama, mlijeku, mesu i jogurtu.

Omega-3 masne kiseline: Za srce i kožu

Ove masne kiseline djeluju protiv upala i održavaju srce zdravim. Ima ih u lososu, tunjevini, lanenim sjemenkama i orasima: One pomažu podmazivanju vaše kože i pomažu joj da bude mekana, glatka i mladalačka.
Ako niste ljubitelj ribe, uzimajte dodatak ribljeg ulja, koji, u prosjeku, sadrži oko 3000 mg dnevne doze.

Protein: Za vašu kosu

“Jaka, sjajna kosa i zdravo vlasište zahtevaju kvalitetnu proteinsku ishranu”, kaže Drejer. Ona preporučuje da se četvrtina kalorija konzumira iz proteina (oko 94 g proteina dnevno).
Hrana kao što su meso, živina, riba, pasulj, orasi i sjemenke će obezbjediti zdravu kožu glave i i zdravu kosu. Cilj je da jedete hranu bogatu gvožđem (18 mg dnevno), kao i posno meso živine, suvo voće i obogaćene žitarice, koje pomažu da crvena krvna zrnca dospeju u folikul dlake.

Vitamin A (2.333 IU dnevno): Za imuni sistem

Vitamin A može doprinjeti boljem vidu, održava kožu zdravom i jača imuni sistem; nedostatak ovog vitamina uzrokuje slabe i lomljive nokte.
Kako biste unosili dovoljno vitamina A jedite mlijeko i šareno voće i povrće. Pošto vaše tijelo može da konvertuje beta karoten u vitamin A, možete konzumirati i hranu poput bundeve, šargarepe, čilija, manga, dinje i kajsija.

Gvožđe (18 mg dnevno): Za vašu krv

Gvožđe je ženama potrebno kako bi spriječile pojavu anemije. Ona nastaje kada tijelo nema dovoljno hemoglobina u svojim crvenim krvnim zrncima koje bi obezbjedilo kiseonik za tkiva. Anemija može uzrokovati nesvjesticu i glavoboje.
Naročito je važno da unosite dovoljno gvožđa kada imate menstruaciju. Dobijate ga iz mesa, živine, pasulja, jaja…
 
Izvor: Zdravo živo

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!