Japanska jabuka kaki

Japanska jabuka kaki

japanska-jabuka-kaki
Japanska jabuka ili kako se još zove kaki blagotvorno djeluje na čovjekovo zdravlje. Plodovi jabuke su slični našim jabukama, a mogu biti kruškoliki, okrugli i ovalni. Boja ploda je crvena, narančasta ili žućkasta. Kaki u sebi sadrži mnogo tanina, zbog čega je njen okus opor, no taj se okus gubi kako ona sazrijeva. Plod se bere kad je nezreo, pa se prije konzumiranja treba čekati da plod sazre do kraja.
Plod japanske jabuke u sebi sadrži više vrsta antioksidansa, šećera, vitamin B2, B9 i C, beta karoten, kalij, mangan, fosfor, značajne količine vlakana, proteine, nešto masnoća, vitamine iz grupe B, vitamine E i K, kalcij, organski vezano željezo i bakar.
Kaki je biljka koja je jako cijenjena kao prirodni lijek. Sok kaki jabuke ili svježi plod se konzumira za liječenje upale crijeva, bolesti želuca, liječenje zatvora, hemoroida i kao pomoć protiv visokog krvnog pritiska
Kaki možete oguliti i ostaviti preko noći, ili da odstoji na suncu, nakon čega će izvana poprimiti bijelu boju. Takav kaki je odličan u borbi protiv raznih parazita u crijevima, za liječenje kašlja, navale vrućine u tijelo ili u glavu, za zaustavljanje krvarenja, te za liječenje visoke tjelesne temperature.
Zdrava i dobra namirnica su sušeni plodovi kakija, posebice u zimskim mjesecima. Kora kakija se suši i melje u prah, pa se može koristiti kao prirodno sladilo. Sjemenke kaki jabuke su odličan surogat za kafu, ukoliko ih se samelje u prah ili ih se preprži.

Meso kaki jabuke je odlično kozmetičko sredstvo za čišćenje lica, jer osvježava ten, a može se primijeniti i u obliku maske za lice. Ljekoviti čaj od kaki jabuke možete napraviti tako da 1 veliku kašiku suhih i usitnjenih dijelova jabuke, prelijete s 2 dcl vruće vode, poklopite i pustite da odstoji pola sata. Nakon toga procijedite čaj i popijte, a možete popiti maksimalno tri šoljice na dan.
Ako imate problema s visokim krvnim pritiskom ili česte probavne smetnje u obliku zatvora te hemoroide, možete razmisliti o tome da pokušate s prirodnim lijekovima u kojima se nalaze potrebni sastojci, a među kojima je i poznata jabuka kaki, zanimljivog i posebnog okusa.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!