Izostanak mjesečnice i prehrana

Izostanak mjesečnice i prehrana

men0-620x350
Protiv glutena je posljednjih godina pokrenuto mnoštvo zdravstvenih „optužnica“, a čini se da se popisu može pridružiti i nepovoljan učinak na menstrualni ciklus. Naime, u žena u kojih postoji netolerancija glutena moguće su promjene u razini estrogena i posljedično pojava amenoreje. Kod žena oboljelih od celijakije, štoviše, jedan od glavnih simptoma je upravo gubitak mjesečnice. Prije nego okriviš gluten za probleme s menstrualnim ciklusom uvjeri se da uistinu patiš od netolerancije na ovaj protein. Riješi kviz o bezglutenskoj prehrani.
Oprezno s kofeinom
I kafa odnosno kofein mogu smanjiti razinu estradiola i u osjetljivih žena negativno se odraziti na menstrualni ciklus. Klasičnu kafu zamijeni kafom bez kofeina i biljnim čajevima.
Prva pomoć
U slučaju da si izgubila mjesečnicu promjenom prehrane možeš ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu:

  1. Obrati pažnju na energetski unos: gubitak mjesečnice je jedan od prvih znakova da unosiš premalo kalorija. Moraš povećati unos energije (barem za 10 %) i to pomoću uravnotežene prehrane. Moraš li smršaviti, zaboravi na pomodne prerestriktivne dijete. Kako ne bi poremetila svoj menstrualni ciklus, planiraj gubitak od 0,5 do maksimalno 1 kg sedmično, najbolje uz pomoć stručnjaka.
  2. Neka barem 20 % ukupnog energetskog unosa čine masti: vrijeme je da se riješiš svoje fobije od masnoća jer su one, među ostalim, nužne za proizvodnju hormona. U svoj jelovnik uvrsti maslinovo i druga biljna ulja, sjemenke, orašaste plodove, avokado, masnu ribu.
  3. Jedi punovrijedne proteine: kada nema dovoljno energije niti zaliha masnog tkiva naše tijelo koristi proteine kao izvor energije trošeći mišiće. Jasno je, unos proteina je izuzetno bitan, pa ovisno o tjelesnoj aktivnosti računaj na unos od minimalno 1g proteina po kilogramu tjelesne mase. Kao izvor proteina odaberi ribu, meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode te mahunarke.
  4. Unosi dovoljno kalcija: budući da se amenoreja negativno odražava na zdravlje kostiju od velike je važnosti unositi obilje kalcija. Preporučeni dnevni unos postići ćeš ukoliko svaki dan unosiš 3 do 4 serviranja mlijeka, jogurta ili sira. Značajne količine kalcija sadrži i kelj, tamno zeleno lisnato povrće, brokula, sjemenke sezama, sok od naranče.
  5. Posegni za dodacima prehrani: Općenito multivitaminsko-mineralni pripravak može biti od velike koristi, a osobito obrati pažnju na dodatan unos kalcija (800 – 1000 mg dnevno). Uz kalcij, bilo bi dobro da uzimaš i dodatni vitamin D (5 µg dnevno), magnezij i vitamin K kako bi pomogla zdravlju kostiju. Ukoliko je tvoj unos masnoća nizak svakako uvrsti pripravke esencijalnih masnih kiselina u svoju svakodnevnu rutinu.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS