Izbjeljivanje zuba: učinkovitost, metode i štetne posljedice


 

Koje su najbolje metode za izbjeljivanje zuba, koliko su učinkovite, te koje su štetne posljedice pitanja su koja se sve češće postavljaju, dok se na tržištu se pojavljuju različiti materijali i metode izbjeljivanja.
Prije svega, treba znati da postoji nekoliko uzroka promjene boje zuba, te da razlikujemo vanjsku i unutrašnju prebojenost.
Vanjska prebojenost nastaje na caklini usljed  konzumiranja čaja, kafe, crnog vina, cigareta i nekih začina. U početnom stadiju se ove promjene mogu otkloniti poliranjem ili pjeskarenjem u stomatološkoj ordinaciji, ali vremenom se prebojenosti teže odstranjuju i tada se mogu otkloniti jedino izbjeljivanjem, ukoliko nema većih oštećenja zubne gleđi.
Unutrašnja prebojenost može nastati i prije rođenja, primjenom antibiotika tetraciklina u trudnoći što dovodi do odlaganja tetraciklina u strukturu zuba. Takođe se može javiti poslije rođenja usljed traume i nekroze pulpe ili usljed nepotpunog odstranjenja pulpnog tkiva pri obradi kanala, neadekvatnog punjenja istih, te korištenja neodgovarajućih materijala za punjenje kanala i postavljanja amalgamskih ispuna (plombi).
Za sam postupak izbjeljivanja postoje i određenje kontraindikacije, pa se tako ne preporučuje trudnicama,  dojiljama i djeci, a gornja starosna granica ne postoji.
Postupak izbjeljivanja je učinkovit ukoliko se pacijenti pridržavaju savjeta svog stomatologa, pa je bitno napomenuti da pušenje, učestalo pijenje kafe, čaja i crnog vina tokom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata.
Nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje i ne mogu se kod svih pacijenata postići potpuno zadovoljavajući rezultati. Zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše se izbjeljuju nego oni plavo-sivih nijansi. Takođe, prebojenosti prouzrokovane tetraciklinskim antibioticima ili pretjeranom upotrebom preparata  fluora, izbjeljuju se znatno teže.

Metode izbjeljivanja zuba

Lasersko izbjeljivanje zuba
Ovo je vrlo učinkovita metoda, jer većina pacijenata bude vrlo zadovoljna postignutim rezultatima nakon samo dva tretmana. Postupak je vrlo brz i  jednostavan – na zube se nanese hidrogen peroksid gel, a onda se svaki zub osvjetli  laserom. Ekspozicija laserskom zračenju ne traje više od dvije  minute.
Zoom tehnologija
Vrijeme trajanja postupka iznosi od 40 do 60 minuta. Plava svjetlost (koju moramo razlikovati od laserske zrake) aktivira gel hidrogen peroksida i pri tome oslobađa veliku količinu toplote, što može biti neugodno za pacijente.
Bijeljenje gelovima bez laserske ili svjetlosne aktivacije
Trajanje postupka je 30 do 40 minuta, a za zadovoljavajući rezultat potrebno od dva do 10 tretmana, zavisno od koncentracije gela.
Izbjeljivanje zuba kod kuće
Uzima se otisak i prema njemu se izrađuje individualna udlaga u koju se stavlja gel i postavlja u usta pacijenta. Tretman traje 30-ak minuta, i može se ponavljati do postizanja željenog rezultata, pridržavajući se savjeta stomatologa i preporuke proizvođača.
Bijeljenje avitalnih zuba
U komoru pulpe se postavlja gel i tu ostaje od nekoliko minuta do nekoliko dana, zavisno od koncentracije gela i od preporuke proizvođača. Daje zadovoljavajuće rezultate, a može se kombinovati i sa gore navedenim metodama. Veoma je bitno da postoji adekvatno punjenje kanala i da ono bude zaštićeno od dejstva gela.
Treba naglasiti da su sve navedene metode učinkovite, ako se sprovode stručno i prema preporukama proizvođača.
Izbjeljivanje zuba ima i štetne efekte. To su:

  • moguća preosjetljivost zuba, koja traje nekoliko dana
  • poroznost površine zuba, koja se većim dijelom vrati u prvobitno stanje, ali neke minimalne promjene ipak ostaju
  • pravilnom primjenom, pridržavanjem uputstva proizvođača, mogu se postići zadovoljavajući efekti uz neznatno oštećenje zuba, ali ignorisanjem navedenog mogu nastati trajne i nepopravljive posljedice

Gelovi manje koncentracije daju sporije rezultate, ali su i manje štetni za površinu zuba i veliki broj stomatologa im daje prednost, ali treba znati da ne postoji jedinstveno mipljenje o tome koja je metoda najbolja.

Bitno

Prije izbjeljivanja napraviti detaljan pregled zuba i okolnog tkiva, sanirati karijesne lezije i plombe s lošim rubnim zatvaranjem, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube. 
Pridržavati se savjeta stomatologa i preporuka proizvođača, ne pretjerivati u primjeni gela za izbjeljivanje.

Preporuke i savjeti

  • Obavezno pripremiti zube prije izbjeljivanja
  • Koristiti gelove manje koncentracije, za koje je potrebno više vremena da se postigne zadovoljavajući rezultat, a samim tim je logično za pretpostaviti da je i šteta manja
  • Štetni efekti moraju postojati, ali su oni minimalni, gotovo beznačajni i primjenom preparata sa fluorom mogu biti još manji
  • Pitajte svog stomatologa kakve rezultate možete da očekujete, koje su eventualne štetne posljedice, pa tek onda, zajedno sa svojim stomatologom, donesite odluku da li i kojom metodom da posvjetlite  svoje zube
  • Zubi koji imaju plavo – sive nijanse se mogu izbijeliti kao i žuto – smeđi zubi, ali se mora ukloniti osnovni uzrok takve prebojenosti
  • Svako može imati svjetlije zube nego što ih ima prije izbjeljivanja, ali ne može svako imati “holivudski” svjetle zube
  • Najbolji zubi su prirodni i zdravi zubi i tu ne bi trebala postojati alternative

 
 Autor: dr Sergej Kaurin, doktor stomatologije

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!