Ukoliko ne provjetravamo kuću redovno, to može doprinijeti razvoju bolesti srca i određenih vrsta raka, kao i problemima sa disanjem, tvrde stručnjaci u Velikoj Britaniji, koji su utvrdili da je zbog neprovjetravanja ugroženo oko 15,3 miliona domova.
Utvrđeno je da vazduhom u kući cirkuliše 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore plijesni, pelud, ugljen monoksid i perut. Čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, koji se naziva tihi ubica jer ga nije moguće osjetiti u vazduhu.

57 posto slučajeva mogu biti odgovorni za kardiovaskularne bolesti, 23 posto za povećani rizik obolijevanja od raka pluća, 12 posto za astmu, a preostalih 8 posto povezano je sa drugim respiratornim problemima.

Redovnim provjetravanjem kuće rizike od bolesti mogli biste smanjiti za gotovo 40 posto. Pritom je najveća opasnost vreba od plina i jedinjena kojih nismo ni svesni. Vrlo je opasan ugljen monoksid, koji je česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog šporeta, zbog neispravnih grijnih tijela u stanovima koji se grijju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan ili svijeću, a ima ga i u dimu cigarete.
Provjetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti koje će se često manifestovati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kijanje, vrtoglavica, osećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća.
Treba provetravati nekoliko puta na dan, a najbolje ujutru, nakon ustajanja, pogotovo ako je riječ o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije.
Tokom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali svježi vazduh te povremeno otvorite vrata od kupatila, ako nemate mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću vazduh.

Posebno pazite na znakove plijesni u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s disajnim putevima) i reakcija na koži. Ventilacije u kupatilu mora biti kvalitetna i bez vlage.
Veš sušite na terasi, lođi ili balkonu, a ako ga sušite u kući, ostavite ga u prostoriji sa otvorenim prozorom. Ne sušite ga na radijatorima jer ispušta otrovna jedinjenja.