IV. međunarodni simpozij “Dani humane reprodukcije” u Tuzli: Dvostruko veći broj novoronđenčadi

IV. međunarodni simpozij “Dani humane reprodukcije” u Tuzli: Dvostruko veći broj novoronđenčadi

suada
U području ljudske reprodukcije učinjen je dramatičan zaokret i imamo dvostruko veći broj novoronđenčadi koja na svijet dolazi zahvaljujući metodama asistirane reprodukcije u odnosu na spontani ciklus, istakao je predsjednik Međunarodne akademije perinatalne medicine prof. Asim KurjaK.

DSCN3007
U organizaciji Ginekološke poliklinike “Korak do života” u novootvorenom hotelu Mellain Unibristol Tuzla održan je IV. međunarodni simpozij pod nazivom “Dani humane reprodukcije” koji se odvijao  pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva TK, Grada Tuzle i Ljekarske komore TK.
Na simpoziju su učestvovali stručnjaci iz Švedske, Hrvatske, Srbije, Irske, SAD i BiH, te prezentovali  naučne radove sa najnovijim distignućima iz oblasti endokrinologije i neplodnosti, primjene ultrazvuka u dijagnostici neplodnosti, medicinski potpomognutoj oplodnji, endoskopiji i mikrohirurškim zahvatima u liječenju neplodnosti, te embriologiji.
Simpozij je otvorio prof. Aleksandar Ljubić, zamjenik Generalnog sekretara Svjetske asocijacije perinatalne medicine, koji je istakao da stručnjaci u ovoj oblasti iz zemalja bivše Jugoslavije izvrsno sarađuju i da su upravo zahvaljujući toj saradnji rezultati koji su u oblasti humane reprodukcije postigli na ovom području uspješni.
Glavne teme na simpoziju su: Endokrinologija i neplodnost, Primjena ultrazvuka u dijagnostici neplodnosti, Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO ) , Endoskopija i mikrohirurški zahvati u liječenju neplodnostiu i Embriologija.
Cilj simpozija je unaprijediti humanu reprodukciju, razmijeniti znanja i najnovija naučna dostignuća u toj oblasti jer problemu neplodnosti u BiH moramo posvetiti više pažnje. Očekujemo da ćemo ovim simpozijem učiniti korak više u problemu  neplodnosti u BiH, što je odgovornost i nas stručnjaka i pacijenata, ali i kompletne društvene zajednice , kazala je direktorica Poliklinike “Korak do života ” dr. Suada Tinjić.
– U Tuzli počinje raditi škola ultrazvuka Ian Donald, a koju će voditi dr. Suada Tinjić. Riječ je o globalnoj asocijaciji koja već ima ogranke u 102. zemlje svijeta, rekao je predsjednik Međunarodne akademije perinatalne medicine prof. Asim Kurjak.
Rad trodnevnog   simpozija pomogle su  mnoge farmaceutske kuće. Zlatni sponzor Simpozija je kompanija ICEMEDIC, a sponzori PHARMA MAAC, Remedia, Oktal. Pharma, Zada farmaceuticals, PLIVA, Fering, Mylan i druge.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!