Italija najzdravija nacija na svijetu, BiH na 42. mjestu

Italija najzdravija nacija na svijetu, BiH na 42. mjestu

Italija je rangirana kao zemlja sa najzdravijim stanovništvom na svijetu. Bosna i Hercegovina je prema istom istraživanju svrstana na 42. mjesto, a susjedna Hrvatska na 35. Makedonija je na 44. mjestu.
Bloomberg Global Health Index, koji je rangirao 163 nacije svijeta po zdravlju stanovništva, svrstao je naciju na Apeninskom poluotoku kao najzdraviju na svijetu, bez obzira na ekonomiju koja prolazi kroz teške izazove.
Iako je Italija jedna od najrazvijenijih zemalja, rast stagnira već decenijama, a 40 posto mladih je bez posla i susreće se sa najvećim dugom na svijetu u odnosu na veličinu svoje ekonomije.
Ipak, Italijani su u boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani i Britanci, koji imaju viši krvni pritisak i holesterol, a i lošijeg su mentalnog zdravlja.
Italija takođe ima “višak doktora”, rekao je Tom Kenyon, ljekar i izvršni direktor globalne organizacije za pomoć projekta Project Hope. Slučajno, jedna od najgledanijih i dugotrajnih televizijskih emisija u Italiji se zove “Doktor u porodici”.
Italijani također uživaju u dobroj ishrani, bogatoj povrćem i maslinovim uljem, piše ugledni Bloomberg.
170813025.1_xl
Svaka zemlja u indeksu je ocijenjena na osnovu varijabli kao što su očekivani životni vijek, uzroci smrti i zdravstveni rizici koji se kreću od visokog krvnog pritiska i korištenja duhana do podhranjenosti i dostupnosti čiste vode.
170813025.2_mn
Island, Švicarska, Singapur i Australija svrstane su među pet najboljih zemalja u indeksu.
Razvijeni svet nije bez rizika, uglavnom zbog gojaznosti. Sjedinjene Američke Države su na 34. mjestu sa ocjenom zdravlja od 73,05 od 100.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!