Istraživanja raka prostate


 

Istraživanje raka prostate usmjereno je na pronalaženje testa za razlikovanje agresivnih tumora, poznatih kao “tigrovi”, od onih bezopasnih, “mačkica”.
Zdravstveni eksperti se slažu da prema trenutnim ispitivanjima, PSA (Prostata Specifični Antigen) test ima velika ograničenja u procjenjivanju karcinoma prostate. Konkretno, test ne može utvrditi da li rak prostate napreduje sporo ili brzo.
Ovo znači da su hiljade muškaraca bili podvrgnuti nepotrebnom invazivnom tretmanu i to zbog nemogućnosti selekcije od muškaraca kojima je trebao urgentni zahvat radi spašavanje života.
Stoga stručnjaci ulažu napore u pronalaženju testa kojim se mogu precizno odrediti “tigrovi”.
Istraživanje je usmjereno na identificiranje markera, koji se mogu koristiti za razlikovanje dobroćudnih od agresivnih karcinoma prostate. Markeri su tvari koje se nalaze u organizmu, kada neka osoba ima rak. Oni se koriste da pomognu u dijagnosticiranju bolesti i određivanju najboljeg tipa liječenja.
Markeri se mogu koristiti za rano identificiranje agresivnih karcinoma, tako da ih je moguće liječiti, kao i tumora koji miruju, radi skraćivanja vremena liječenja.

E2F3 gen

Do prvih otkrića došlo se 2004. godine, kada je otkriveno da su visoki nivoi E2F3 gena bili prisutni u agresivnim stanicama raka prostate. Poznato je da protein koji proizvodi E2F3 gen, ima ključnu ulogu u svim ljudskim stanicama, kontrolišući proizvodnju stanica.
Visok nivo proteina E2F3 dovodi do prekomjerne ćelijske reprodukcije i razvoj tumora. Testovi su pokazali da su pacijenti oboljeli od raka prostate, sa visokim nivoom proteina E2F3, imali mnogo  agresivnije tumore.
U tijeku su dalja istarživanja usmjerena ka iznalaženju testa koji bi omogući ranu identifkacija bolesnika sa agresivnim oblikom raka.
Želite li sudjelovati u kliničkim studijama?

Tkivna mikrostruktura

Nastavljajući istraživanja na identificiranje markera raka prostate, tim stručnjaka razvio je Checkboard Tissue Microarray Metodu (Metodu analize tkivnih mikrostruktura). Brojni uzorci tkiva, često od različitih ljudi, prikupljaju se i analiziraju zajedno.
To je polu-automatizovani proces, što znači da bi se mogao koristiti u budućnosti kao način skrininga velikog broja uzoraka, kod ranih znakova raka prostate.
Tehnika je otvorila mogućnost za identificiranje mnogo više markera iz uzoraka tkiva dobivenih od biopsije prostate, nego što je to bilo moguće prije. Sada se može pregledati na stotine markera.
To će omogućiti da se identificiraju novi markeri, kako bi pomogli tačnijem dijagnosticiranju bolesnika s agresivnim vrstama tumora.

2 + Edel gen

Jedan od značajnih markera otkriven uz pomoć korištenja ove tehnike je 2 + Edel gen, koji je prisutan kod više agresivnih formi raka prostate. Ovaj gen signalizira da će rak biti smrtonosan.
Markeri kao 2 + Edel će pomoći da se identificiraju oni pacijenti, kojima je potrebno hitno liječenje i oni koji zahtijevaju pristup “bdjeti i čekati”
Istraživanje na identificiranju markera je centralno u razvoju testa za otkrivanje agresivnosti raka prostate, koji je daleko tačniji od PSA testa.
Makeri raka prostate mogli bi spasiti na hiljade muškaraca podvrgnutih nepotrebnim operacijama i koji žive s blažim nuspojavama.

Porodični geni

Određena istraživanja su pokazala da genetsko naslijeđe može povećati rizik od razvoja raka prostate.
U studijama provedenim od strane Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, utvrđeno je da je kod više od polovine svih slučajeva karcinoma prostate bilo prisutno sedam genetskih grešaka (mutacija). Svaka od tih grešaka, povećava rizik obolijevanja osobe i do 60 odsto. To je bilo prvi put da je povezanost između porodične anamneze i raka prostate dokazana naučno.

Postoji mnogo različitih faktora koji utiču na razvoj raka prostate, ali smatra se da kombinacije gena imaju naročito  važnu ulogu.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!