Istina o sirovoj hrani

Istina o sirovoj hrani

Čak i ako niste pobornik obroka koji su bazirani isključivo na sirovim namirnicama, možda bi ovaj vid ishrane mogao da posluži kao dobar detoks poslije prazničnog prejedanja koje slijedi…

vaga jabuka metar


Ako zasadite živu sjemenku, rašće i daće život, ako zasadite kuhanu – nećete dobiti ništa. Protagonisti sirove dijete smatraju da se isto dešava sa našim tijelom. U svijetu je sve popularniji način ishrane koji proklamuje da hranu treba jesti u sirovom stanju (eng. raw foodism, rawism). Ali daleko od toga da je to nešto novo. Pred kraj XIX vijeka ljekar Maximilian Bircher Benner obolio je od žutice. Izliječio se sam, jedući sirove jabuke. Na sebi je godinama ispitivao dejstvo neobrađenog voća i povrća na ljudski organizam. Gospodin Benner otac je čuvenog muslija, kombinacije žitarica koje se uzimaju u neobrađenom stanju. U novembru 1897. godine u Cirihu je otvorio sanatorijum Vital Force, koji je trebalo da ljude vrati na put ishrane koji im je pripisala sama priroda. Sanatorijum radi i danas.
Ovaj specijalni način ishrane podrazumijeva konzumaciju sirovog voća, povrća, orašastog voća, sjemenki, jaja, ribe (suši), mesa (karpaćo), nepasterizovanog i nehomogenizovanog mlijeka, jogurta i sira. Iako se podrazumijeva da se hrana jede potpuno neobrađena, neke struje dozvoljavaju izlaganje temperaturama do 40 stepeni Celzijusovih. Na ovaj način najćešće se hrane vegani i vegeratijanci.
Prije nego što su ljudi imali frižider, kuhanje je bilo najbolji način da se ubiju paraziti i bakterije. Louis Pasteur je specijalnim procesom, nazvanom po njemu pasterizacija, uspio da osigura bezbjednost hrane za sve. Ali ovom metodom ubijaju se kako loše bakterije, tako i one dobre, koje obezbjeđuju zdravo funkcionisanje ljudskog organizma. Sirove namirnice sadrže bakterije i mikroorganizme koji su dobri za naš digestivni trakt jer pojačavaju crijevnu floru i imunološki sistem. Pod trendom sirove hrane podrazumijevaju se isključivo organski gajene namirnice bez aditiva i pesticida. Preporučuje se čuvanje hrane u frižideru i u vakuumskim pakovanjima da bi se što duže sačuvala svježina. Termička obrada trebalo bi da se izbjegava što više jer ona remeti pH vrednost namirnica, a i ubija većinu vitamina u njima.
Jedna od glavnih koristi od unošenja sirovih namirnica jeste maksimalno iskorišćavanje enzima iz njih. Enzimi pomažu da se hrana svari. Iako naše tijelo proizvodi sopstvene, njihova količina nije dovoljna, a tijelo pritom troši puno energije na proizvodnju istih. Zato se često poslije unošenja velikih količina kuhane hrane dešavaju umor i pospanost. Svu svoju energiju tijelo usmjerava na to da se izbori s unijetim namirnicama i zapostavlja normalno funkcionisanje. Ono što ostane u želucu truli i samo je veliki potencijal za potencijalne bolesti.
Pristalice sirove dijete također smatraju da svojom specijalnom ishranom čuvaju planetu. Ne pristaju na herbicide, pesticide, bilo kakva prskanja i genetsku modifikaciju hrane, što štiti ozonski omotač. Kišne šume se sijeku da bi se dobilo mjesta za pašnjake za fabrike mesa. Fabrike mesa troše veliku količinu energije, zagađuju vodu i zahtijevaju ogromne količine kukuruza, soje i drugih žitarica samo za prehranu životinja, koje ionako rastu u lošim okolnostima, zakržljalih mišića i na kraju bivaju ubijene.
Sirova ishrana dakle daje mnogo benefita kako nama, tako i živom svijet oko nas, kao i planeti. U Srbiji, u kojoj se većina domaćinstava hrani najčešće mesom i krompirom, teško je promovisati ovu ideju. Svakako možete probati da napravite neki od obroka na ovaj način, pogotovo u vrelim ljetnjim mjesecima, kada nije prijatno stajati pored šporeta. Hranu samo dobro operite (za to vam može poslužiti i četka za pranje hrane), a recepte pronađite na slijedećim adresama:
rawloulou.blogspot.com
sirovahrana.com
beautifulonraw.com
rawglow.com/recipes

Prednosti sirove hrane

Više energije
Tri sata manje sna
Gubitak težine
Ljepša koža
Bolja memorija
Ojačan imunološki sistem
Spriječena pojava dijabetesa

Mane sirove hrane

Sirova hrana nema dovoljno kalorija, vitamina D i B12 za pravilan razvoj djece
Velika je opasnost od trovanja hranom, pogotovo kada su u pitanju meso, riba i morski plodovi
Tekst: Branislava Kostić

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!