Istina o instant supama

Istina o instant supama

supa1
Moderan način života donio je i određene promjene navika u ishrani, pa ljudi sve rjeđe pripremaju obroke kod kuće i umjesto toga  se odlučuju za gotova jela, brzu hranu ili ručanje u restoranima. Kao posljedica „ubrzanog“ načina ishrane, zbog nedostatka vremena, ali i previše  svakodnevnih obaveza, supa je postala jelo koje se sve češće zanemaruje, iako je u prošlosti bila sastavni dio svakog ručka.
Iako u pripremi domaćih supica možemo sami da kontrolišemo koje namirnice ćemo staviti i kako ćemo je začiniti, instant supe su im se svojim kvalitetom znatno približile, a po nekim svojstvima su čak i u prednosti. Kada se radi o soli, instant supe sadrže optimalnu količinu i nije ih potrebno dosoljavati, dok često domaće supe dodatno solimo.
Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju bistru supu sa povrćem, prije glavnog jela, unesu do 20 odsto manje kalorija nego oni koji je ne konzumiraju. Tanjir ovog okrepljujućeg obroka sadrži vrlo malo kalorija, a pruža nam jedno serviranje povrća – od potrebnih 5 serviranja dnevno. Dodatno, instant supe su značajan izvor vlakana, pa čak i proteina, minerala i vitamina.
Sastojci današnjih instant supe su dobro poznati i na poleđini kesica uglavnom možemo pronaći sve bitne informacije, kao i nutritivnu tabelu u kojoj se nalaze podaci o količini  masti, zasićenih masnoća, proteina, šećera i soli koje sadrži, pa na taj način možemo isplanirati izbalansirane obroke tokom dana.
Supe su prepoznate u narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Uglavnom se koriste i kao lijek prilikom temperatura i prehlada, i smatraju se jelima koja predstavljaju dobar izvor tečnosti, čime  se spriječava dehidratacija. Kod raznih bolesti supa je osnovno jelo upravo iz razloga što se lako vari, a kod određenih bolesti probavnog trakta je prva hrana koja se uvodi nakon operacija ili dužeg gladovanja. Imajući u vidu sve navedeno, trebalo bi dobro da razmislimo da li da pri slijedećem obroku preskočimo supu kao početak jela. Dovoljno je samo pet minuta da kompletiramo svoj obrok i na taj način u organizam unesemo neophodne nutrijente – naše tijelo će nam sigurno biti zahvalno!
 
Nataše Šoštarić, nutricionistkinja kompanije Nestlé Adriatic

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS