Ishrana za hormonsku ravnotežu

Ishrana za hormonsku ravnotežu

Ravnoteža hormona važna je za prijenos signala gladi ili sitosti. Jasan pokazatelj je razdoblje PMS-a, kada se u žena javlja želja za prejedanjem.
dijeta
Tijelo se nakon tog razdoblja sâmo dovede u ravnotežu, ali ako ostanemo zarobljeni u konstantnom stanju PMS-a, to je znak da nešto nije u redu s hormonskom ravnotežom. Cijeli proces može biti i obrnut.
Povrće s visokim udjelom vlakana
Prehrana bi se trebala temeljiti na zdravim, prirodnim namirnicama koje nisu prerađene, tretirane konzervansima i raznim dodacima koji, prema najnovijim istraživanjima, mogu nepovoljno utjecati na hormonsku ravnotežu.
Preporuka je konzumirati povrće s visokim udjelom vlakana poput bambusa, brokule, kupusa, mrkva, artičoka, celera, krastavca, salate, patlidžana, paprike, kelja, bamije, radiča, špinata, blitve, tikvice, rajčice, cvjetače, prokulice i gljiva.
Proteini
Namirnice bogate proteinima poput jaja, školjki i plodova mora, ribe, jetara, gljiva, peradi i crvenog mesa trebale bi biti organskog podrijetla, a masnoće što zdravije. U tu skupinu spadaju orašasti plodovi te hladno prešana ulja poput kokosova, maslinova, sezamova i bućinog ulja. Voće i mahunarke poput graha, boba, mahuna, graška, leće i soje treba unositi umjereno.
Neprerađene žitarice i fermentirani mliječni proizvodi ne preporučuju se u svakodnevnom konzumiranju jer stvaraju sluz u tijelu, a rafinirane namirnice i proizvode s dodatkom umjetnih sladila, kofeina i alkohola treba posve izbjegavati.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!