INTERVJU – Dr. Adem Balić: Fetalni skrining- ultrazvučni pregled za rano otkrivanje anomalija ploda

INTERVJU – Dr. Adem Balić: Fetalni skrining- ultrazvučni pregled za rano otkrivanje anomalija ploda

Mnoge tajne i etička pitanja u nastanku i razvoju fetusa još su i danas predmet brojnih znanstvenih i filozofskih rasprava. . Fetalna medicina podrazumijeva i prenatalnu dijagnostiku i fetalni tretman uza sve tradicionalne aktivnosti prevencije i skrininga, koja uz pomoć sistematske evaluacije, potpomognute razvojem novih tehnologija, pridonosi njenom razvoju.

Razgovarala: Sunčica Kerošević
Upravo na ovu temu smo razgovarali sa prof. dr. sci. Ademom Balićem subspecijaliste iz fetalne medicine i obstetricije, ujedino i načelnikom Ginekološke klinike “Dr. Balić” u Tuzli. Koja je jedna od vodećih na prostoru BiH kada je u pitanju vantjelesna oplodnja.

KAMELEON: Vaša klinika slavi dvadeset uspješnih godina od prvog fetalnog skrininga. Recite nam kako su izgledali tadašnji počeci i koliko ste danas Vaše dosege podigli na viši nivo?
DR. BALIĆ: “Kada se prisjetim tih početaka, kao što kažete prije dvadeset godina kada je u Tuzli bila samo jedna vaginalna sonda, drugim riječima pregled u prvom tromjesečju bio je moguć samo na jednom mjestu na čitavom Tuzlanskom kantonu. Tada su pregledi bili samo za visokorizične trudnoće i posebne medicinske indikacije. Međutim, prateći literaturu te idući po kongresima, ultrazvučnim i za perinatalnu medicinu mi smo pratili napredak ultrazvuka u ovoj oblasti tako da smo ga i ovdje provodili.
Mjerenje zadebljana na vratu koje smo uradili prvi put prije dvadeset godina, s ponosom mogu da kažem da smo bili jedni od prvih na području Balkana koji su koristili takvu metodu. Od tada je prošlo mnogo, usavršila se ultrazvučna tehnika, standardizirali su se načini mjerenja, tako da je ta metoda danas postala dio svakodnevnice koju pacijentice odlično poznaju i traže na pregledima.”
KAMELEON: Možete li našim čitateljima i budućim mamama pojasniti kada se preporučuje raditi fetalni skrining, te šta on zapravo predstavlja za trudnicu?
DR. BALIĆ: “Fetalni skrining tj. pregled za rano otkrivanje anomalije ploda se obavlja u periodu od 11 do 14 nedjelje trudnoće kada je veličina ploda od 45 mm do 84 mm, a optimalna veličina je 60 mm. Sama spoznaja da se formiranje ploda završava sa tri mjeseca, drugim riječima tada je beba kao mali čovjek i na njemu se vide: glava, trup, ruke, noge, srce, bubrezi, mokraćna bešika i moguća je analiza cijelog ploda. Pomoću vaginalne sonde se taj pregled može uraditi naravno sa naznakom da to nije pregled od pet minuta, takvi pregledi znaju potrajati i duže od sat vremena.
Uvodeći ovakvu metodu animirali smo i ostale kolege i pacijente da je ovaj pregled moćan, te da kvalitet ultrazvuka nije toliko važan koliko je važan čovjek i iskustvo kao i vrijeme i strpljenje koje se provede za vrijeme tog pregleda.”

KAMELEON: Zašto su važni ultrazvučni pregledi u trudnoći?
DR. BALIĆ:Značaj ultrazvučnog pregleda na samom početku trudnoće ogleda se u činjenici da žena nakon otkrića da je trudna (pomoću testa mokraće ili na osnovu vrijednosti hormona u krvi), a bez obavljenog ultrazvuka ne može da sazna ono što je za početak najvažnije – a to je da li je trudnoća u materici ili van nje. Takođe, ultrazvučni pregled u ranoj fazi trudnoće omogućava uočavanje ploda i njegove vitalnosti. Nakon što se trudnoća potvrdi, kontrola bebe ultrazvukom radi se na 6-8 nedelja. Dok je fetalni skrining poseban ultrazvučni pregled koji služi za ranu dijagnostiku fetalnih anomalija i hromozomopatija.”

KAMELEON: Evo za kraj, Vi s ponosom nosite titule najstarijeg tuzlanskog maratonca i Ironmana. Uspjeli ste isplivati 1.900 metara na moru, potom sjesti na bicikl i voziti 90 kilometara te istrčati polumaraton u dužini od 21,1 kilometar. Kako jedan takav uspjeh prenosite na svoje pacijente?
DR. BALIĆ: “Da, izuzetno sam ponosan na postignut uspjeh i zaista mi je drago da mogu da budem primjer svojim pacijentima, kako bi znali da ništa nije nemoguće.
Nesporno je da se mnogo bolje psihički osjećam kada vježbam. Vrlo malo se nerviram, a duga trčanja preko osam kilometara zbog lučenja određenih hormona tome doprinose, što je naučno dokazano. Često svojim pacijentima znam da kažem da kada sam ja mogao onda mogu i oni.”

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!