Inkontinencija kod žena

Inkontinencija kod žena

inkontinencija
Urinarna inkontinencija tj. nehotično mokrenje često je posljedica ozljede ili bolesti mokraćnih putova. Taj gubitak nadzora nad mjehurom može vas frustrirati i donositi vam neugodnosti, ali u mnogim slučajevima može znatno ublažiti vježbama dna zdjelice, koje su smišljene da ojačaju mišiće dna zdjelice, te promjenom navika.
Kad žena, koje uglavnom pate od ove tegobe, inkontinencija je obično posljedica slabosti mišića vrata mjehura ili oko vrha mokraćne cijevi, koji zatvara mjehur, ili slabosti mišića – koji nose mjehur i maternicu i također zatvaraju mjehur. Slabost tih mišića može se pojaviti kao posljedica starenja, bilo kakvog poremećaja (npr. moždane kapi), koji djeluje na živce koji prolaze kroz te mišiće ili ozljede mišića ili živaca.
Drugi mogući uzroci inkontinencije su i nadraženost sluznice mjehura i preosjetljivost mišića stijenke mjehura (detrusora), koji se nekontrolirano steže. Kod muškaraca inkontinencija može biti i posljedica tegoba s prostatom.
Saznajte koje sve vrste inkontinencije postoje s kojima bi se mogli susresti.
Stresna inkontinencija
Najčešća posljedica slabosti vrata mjehura i mišića dna zdjelice, stresna inkontinencija događa se zbog povećanog pritiska u trbuhu, često izazvanog smijehom, kašljanjem, podizanjem tereta ili skakanjem. Tegoba je česta kod žena, osobito tokom trudnoće, kad maternica koja raste pritišće vrat mjehura i dno zdjelice i nakon porođaja, kad su vrat mjehura i dno zdjelice možda rastegnuti i oštećeni.
Imperativna ili refleksna inkontinencija
Ta nagla, neodoljiva potreba za pražnjenjem mjehura često je izazvana promjenom položaja – primjerice, iz sjedeći u stajaći. Također se može pojaviti noću. Jedan od razloga – čest kod starijih ljudi – jest pretjerana aktivnost mišića stijenke mjehura. To se događa kao posljedica stresa, punog mjehura, nekih lijekova (uključujući diuretike, antidepresive, sedative i lijekove protiv povišenog krvnog tlaka), ili bez uočljivog razloga.
Drugi uzroci refleksne inkontinencije mogu biti nadraženost sluznice mjehura zbog infekcije mokraćnih puteva, prevelika koncentriranost mokraće zbog neodoljivog uzimanja tekućine, nikotin, neke boje za hranu, šećer, kofein i alkohol. Neki istraživači vjeruju da je moguć razlog i pasta za zube koja sadrži fluorid.
Neurogena inkontinencija
Pojavljuje se kao rezultat hroničnog zadržavanja mokraće. Mjehur se ne može potpuno isprazniti i barem je djelom pun, pa mokraća stalno curi. Mogući su razlozi povećana prostata, spuštena maternica i neki lijekovi

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!