Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase (BMI)


 

Indeks tjelesne mase ili BMI (engl. Body Mass Index) je brojčana vrijednost, koja se koristi za poređenje i analizu uticaja tjelesne težine na zdravlje u odnosu na visinu tijela, kod osoba starosti od 19 do 65 godina.

Ovo je okvirni pokazatelj debljine i pretilosti i važan faktor utvrđivanja zdravstvenog rizika kod odraslih osoba. BMI je uspostavio belgijski naučnik Adolf Kuetele za potrebe istraživanja “socijalne fizike” sredinom 19. vijeka, zbog čega se BMI često naziva i Kueteleov indeks.

Kako se računa?

BMI indeks se računa tako da se težina osobe u kilogramima, podijeli s kvadratom visine u metrima:
BMI = tjelesna težina (kg)/tjelesna visina (m2)
BMI prikazuje odnos težine i visine tijela, međutim ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca, pa je njegova upotreba ograničena. BMI ne može ilustrirati postotak masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu – što su osnovni kriteriji za procjenu je li određena osoba debela ili mršava. Pojedinci s velikom tjelesnom masom i visokim BMI indeksom ne mogu se automatski kategorizirati kao pretili; na primjer, kod krupno građenih ljudi, udio mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je velik, ali to ne znači da su debeli.
Stoga se BMI indeks koristi kao statistička mjera uhranjenosti.
BMI klasifikacija prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji:

  • BMI manji od 20: Pothranjenost
  • BMI između 20 i 25-Idealna težina
  • BMI izmežu 25 i 30-Pretjerana težina
  • BMI veći od 30 -Gojaznost
  • BMI veći od 40-Ekstremna gojaznost.

Rizici

Indeks tjelesne mase je izuzetno važan za procjenu zdravstvenih rizika debljine. To se posebno odnosi na pacijente sa kardiovaskularnim bolestima, šećernom bolešću i kod nekih vrsta karcinoma, kod kojih je jako važno da regulišu svoju tjelesnu težinu.
Osim indeksa tjelesne mase, za procjenu rizika pojave bolesti jako je dobro i mjerenje obima struka. Po najnovijim spoznajama, kod muškaraca se rizičnim smatra struk veći od 94 cm, a kod žena veći od 80 cm. Obim struka iznad 88 cm kod žena i 100 cm u muškaraca znak je abdominalne pretilosti.
Raspored masnog tkiva na trbuhu i kukovima takođe je značajni pokazatelj rizika. Procjenjuje se tako da se podijele mjere struka s mjerom kukova. Što je niži odnos struka i kukova, to je za pacijenta bolje. Rizik srčanog oboljenja naglo se povećava kod žena kod kojih je odnos struka i kukova iznad 0,8 , kao i kod muškaraca kod kojih je navedeni odnos iznad 1,0.
Osobe sklonije nakupljanju masnih naslaga oko trupa (oblik jabuke) u većoj su opasnosti od nastanka raznih oboljenja, od osoba kojima se masno tkivo u većoj mjeri nakuplja na bokovima, stražnjici i nogama (oblik kruške). Žene imaju nešto veću količinu masnog tkiva od muškaraca što je potrebno zbog normalnog funkcioniranja hormonalnog sustava i cjelokupnog organizma.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!