In-vitro oplodnja (IVF)

In-vitro fertilizacija (IVF) je samo jedna od nekoliko tehnika koje pomažu parovima koji imaju problema sa plodnošću, da dobiju bebu.

Uvod[hr]

In-vitro fertilizacija (IVF) je samo jedna od nekoliko tehnika koje pomažu parovima koji imaju problema sa plodnošću, da dobiju bebu.

Ona se sastoji od hirurškog uzimanja jajnih ćelija iz jajnika žene i njihove oplodnje spermom u laboratoriji. Oplođena jajna ćelija, ili embrion, se zatim vraća u maternicu kako bi rasla i razvijala se (vidjeti Kako se vrši).

Stopa uspjeha

Stopa uspjeha IVF se u velikoj mjeri određuje prema starosnoj dobi žene koja se podvrgava tretmanu. Mlađe žene uglavnom imaju zdravije jajne ćelije, što povećava šanse za uspjeh.

Započinjanje[hr]

Ako imate problema sa začećem, obratite se svom porodičnom ljekaru. Vaš porodični ljekar će pogledati vaš zdravstveni karton i uraditi fizički pregled i može vam preporučiti neke promjene u načinu života.
Mogu vas uzeti u razmatranje za dijagnostikovanje i liječenje neplodnosti samo ako ste pokušavali da ostanete trudni najmanje godinu dana bez uspjeha.
Vaš ljekar opšte prakse će vas (i vašeg partnera, ukoliko ga imate) moći uputiti specijalisti za neplodnost u bolnicu ili kliniku za liječenje neplodnosti.

Uputnica specijalisti

Specijalista ginekolog koji se bavi problemom neplodnosti kod žena i specijalista urolog koji se bavi problemom neplodnosti u muškaraca će se upoznati sa vašom istorijom plodnosti i može uraditi fizički pregled.
Mogu uraditi analize da bi provjerili nivo hormona u krvi i funkciju jajnika, i kvalitet sperme vašeg partnera.
Možda ćete takođe raditi ultrazvuk ili rendgen vaših organa za reprodukciju, kako bi vidjeli da li postoje neka začepljenja ili strukturalni problemi.
Ako specijalista zaključi da se uzrok neplodnosti može riješiti potpomognutom oplodnjom, ili ako niste mogli začeti najmanje tri godine, možete se kvalifikovati za besplatan IVF tretman.
Specijalista će savjetovati vašem porodičnom ljekaru da li je IVF najbolji tretman za vas, i ako jeste, uputiće vas na odjel za potpomognutu oplodnju (vidjeti dolje).

Ustanova za potpomognutu oplodnju

Kada vas prime na odjel za potpomognutu oplodnju radi tretmana, vi (i vaš partner, ako ga imate) ćete raditi test krvi na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis, i provjeriće se da li ste imuni na rubelu.
Takođe će se utvditi nivo hormona. Uzorak krvi će se uzeti u ranoj fazi menstrualnog ciklusa da bi se vidjelo da li će biti poteškoća kod uzimanja jajnih ćelija i da bi se otkrila eventualna neravnoteža hormona. Može se uzeti još jedan uzorak sjemena radi analize.
Specijalista će zatim detaljno razgovarati sa vama o planu liječenja.
Moraćete potpisati formulare kojima dajete svoj pristanak i dozvolu za upotrebu i/ili čuvanje vaših jajnih ćelija, sperme ili embriona.
Može vam pomoći savjetovanje dok prolazite kroz ovaj proces.

Kako se vrši[hr]

Osnovna tehnika IVF je izumljena 1970-ih godina. Može se razlikovati od klinike do klinike, ali tipičan tretman se sastoji iz sljedećeg:

Za žene

Prvi korak: sprječavanje prirodne mjesečnice
Dobićete lijek za sprječavanje prirodne mjesečnice. On se daje dnevno kao injekcija (koju obično sami sebi dajete) ili kao nazalni sprej. To nastavljate da radite oko dvije sedmice.
Drugi korak: povećavanje broja  jajnih ćelija
Nakon što se spriječi prirodni ciklus, dobićete hormon za plodnost koji se naziva FSH (hormon koji stimuliše folikule jajnika). On se obično uzima dnevno kao injekcija tokom približno 12 dana. On će povećati broj jajnih ćelija koja proizvodite, tako da se više jajnih ćelija može oploditi. Što je više oplođenih jajnih ćelija, klinika ima veći izbor embriona koje će upotrijebiti za tretman.
Treći korak: praćenje napredovanja
Klinika će pratiti vaš napredak tokom terapije lijekovima. To se radi vaginalnim ultrazvukom i eventualno analizom krvi. 34-38 sati prije nego što treba pokupiti jajne ćelije, ubrizga vam se hormonska injekcija koja pomaže vašim jajnim ćelijama da sazriju.
Četvrti korak: sakupljanje jajnih ćelija
Jajne ćelije se obično sakupljaju ultrazvučnim navođenjem pod sedativima. To se radi tako što se igla umetne kroz vaginu u svaki jajnik. Jajne ćelije se zatim sakupljaju kroz iglu.
Grčevi i mala količina vaginalnog krvarenja se mogu javiti nakon zahvata.
Peti korak: oplodnja jajnih ćelija
Vaše jajne ćelije se pomiješaju sa spermom vašeg partnera ili donatora i uzgajaju u laboratoriji 16-20 sati. Zatim se provjere da se vidi da li ima oplođenih.
Ako nema dovoljno spermatozoida ili su slabi, može biti potrebno u svaku ćeliju pojedinačno ubrizgati jadan spermatozoid. Zo se zove intracitoplazmična injekcija spermatozoida (vidjeti dolje).
Ćelije koje su oplođene rastu u laboratorijskom inkubatoru jedan do četiri dana da bi se zatim prenijele. Jedan ili dva najbolja embriona će biti izabrani za prenos.
Nakon sakupljanja jajnih ćelija, dobićete lijek koji će pomoći da se sluznica maternice pripremi za prenos embriona. To se daje kao pesar (umeće se u vaginu), kao injekcija ili gel koji se primjenjuje na kožu.
Šesti korak: prenos embriona
Kod žena koje su mlađe od 40 godina, mogu se prenijeti jedan ili dva embriona. Ako imate 40 ili više godina, mogu se upotrijebiti maksimalno tri.
Broj embriona je ograničen zbog rizika koji prati višeplodnu trudnoću. Preostali embrioni se mogu zamrznuti za buduće pokušaje IVF, ukoliko su adekvatni (vidjeti HFEA: zamrzavanje i čuvanje embriona).
Neke klinike mogu takođe ponuditi prenos blastociste, gdje se oplođene jajne ćelije ostavljaju da sazriju pet do šest dana, a zatim se prenose.

Za muškarce

Kada se sakupe jajne ćelije vašeg partnera, od vas se traži da proizvedete svjež uzorak sperme. Sperma se pere i centrifugira velikom brzinom, tako da se mogu odabrati najzdraviji i najaktivniji spermatozoidi.
Ako koristite doniranu spermu, ona se uzima iz zamrzivača, odmrzava i priprema na isti način.
Informacije o drugim tehnikama

Rizici[hr]

Reakcija na lijek

Možete osjetiti neke od sljedećih simptoma kao reakciju na lijekove za plodnost:

  • Napadi toplote,
  • Potištenosti ili razdražljivost,
  • Glavobolje, i
  • Nemir.

Obratite se svom doktoru ako se ovi simptomi ne ublaže.

Sindrom hiperstimulacije jajnika

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) je rijetka ali poznata komplikacija IVF. To se dešava ženama koje su veoma osjetljive na lijekove za plodnost koji im se daju da bi se stimulisala proizvodnja jajnih ćelija. U jajnicima se proizvede previše jajnih ćelija, pa oni postanu veoma veliki i bolni.
Posljedica toga mogu biti bolovi i nadimanje u dnu trbuha, mučnina i povraćanje. Teži oblici mogu biti opasni. Obratite se svom doktoru ako osjetite neke od ovih simptoma.

Ektopijska trudnoća

Ektopijska trudnoća se javlja kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan maternice (ektopijska znači na pogrešnom mjestu).
Ako imate IVF, imate nešto veći rizik od ektopijske trudnoće, gdje se oplođena jajna ćelija implantira u jajovodu, a ne u maternici. To može izazvati vaginalno krvarenje ili krvarenje u stomaku.
Analize hormona i snimci se koriste za otkrivanje ektopijske trudnoće i treba da kažete doktoru ako imate vaginalno krvarenje ili bolove u stomaku nakon IVF i pozitivan test na trudnoću.

Višeplodna trudnoća

Postoji veća šansa da će se IVF tretmanom dobiti dvojke ili trojke ako se u maternicu vrati više od jednog embriona.
To možda ne zvuči kao nešto loše, ali to značajno povećava rizik od nastanka komplikacija za vas i vaše bebe:

  • Višeplodna trudnoća može dovesti do značajnog porasta krvnog pritiska.
  • Postoji dva do tri puta veća vjerovatnoća da ćete dobiti dijabetis tokom trudnoće ako nosite više od jedne bebe.
  • Oko polovine svih blizanaca i 90% trojki se rode prije vremena ili sa malom težinom.

Rizik da beba umre u prvoj sedmici života je pet puta veći za blizance nego za jednu bebu. Za trojke, ovaj rizik je do devet puta veći.
embriona).

Rizici kod starijih žena

Stopa pobačaja i urođenih defekata raste što je žena koja se podvrgava IVF tretmanu starija.
Takođe, kvalitet jajnih ćelija opada što je žena starija, što znači da IVF tretman postaje manje uspješan s godinama.

Podrška[hr]

Savjetovanje

Podvrgavanje IVF može biti emocionalno i fizički iscrpljujuće. Važno je da se parovima ponudi savjetovanje kada je to prikladno, na primjer da bi razumjeli implikacije tretmana ili kao podrška u kritičnim trenucima (na primer, ako IVF ciklus ne uspije).
Preporučuje se da se savjetovanje ponudi prije, tokom i nakon IVF tretmana (bez obzira na ishod procedure) od strane nekoga ko se ne bavi direktno problemima plodnosti tog para.

Navikavanje na roditeljstvo

Nije rijetka pojava da parovi koji nisu imali uspjeha u pokušaju da osnuju porodicu imaju poteškoća u prilagođavanju na novi život. Važno je potražiti pomoć od zdravstvenih radnika (na primjer, od vašeg konsultanta za plodnost, porodičnog ljekara, babice ili patronažne sestre).
Takođe može biti korisno obratiti se grupi za podršku plodnosti i razgovarati sa drugima koji mogu saosjećati sa vašim iskustvima.
 

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!