Hren prirodni čistač organizma

Hren prirodni čistač organizma


Hren potiče s Mediterana i iz zapadne Azije. U prehrani se najčešće upotrebljava korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi. Njegovu ljekovitost poznavali su i stari Grci. Još 1500. godina p. n. e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima, kao i nedostatka spolne želje. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata”.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi.Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor i kao namirnica osobito se preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima, a uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama.
Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Vrlo je djelotvorno ljekovito sredstvo koje čisti organizam, naročito pluća i jetru,  bubrege, mjehur, grlo i jednjak.
Pomaže bolujete li od astme, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, za pročišćavanje pluća, a izuzetno je dobar i za jačanje imuniteta. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa jedan je od najboljih pučkih sirupa za liječenje plućnih bolesti, naročito kod djece.
Ipak, hren ne bi smjele uzimati osobe s gastrointestinalnim bolestima, kao što su čir na želucu i diverticulitis, osobe koje imaju tegobe sa štitnjačom, upalom bubrega i trudnice. Svjež korijen može se koristiti tokom cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u hladnjaku.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS