Hranjenje bebe


 

Kako ćete hranite bebu zavisi od toga šta vama najviše odgovara, ali je dokazano da je dojenje najbolje za bebino zdravlje.

Dojenje

Dojenje je najbolji način da podstaknete razvoj vaše bebe, zaštitite je od infekcije i da vi izgubite kilograme koje ste dobili u trudnoći.
Majčino mlijeko je savršena hrana za bebu i sadrži zaštitna antitijela, tako da bebe koje doje rjeđe imaju infekcije uha, grudnog koša i urinarnog trakta, dijareju i stomačne probleme.
Majčino mlijeko se lako vari i sadrži faktore i hormone rasta koji pomažu u razvoju vaše bebe.
Ako imate porodičnu istoriju alergija, kao što je polenska groznica, ekcem ili astma, dojenje može smanjiti rizik da vaša beba dobije alergiju.
Dojenje pomaže da izgubite na težini  (sagorijeva 500 kalorija dnevno), pomaže da se maternica smanji do normalne veličine i da dobijete zaštitu protiv predmenopauzalnog raka dojke ili jajnika.
Majčino mlijeko je besplatno i pri ruci kada je potrebno vašoj bebi i ne morate da pripravljate hranu ili sterilišite boce.

Hranjenje na flašicu

Hranjenje na flašicu izmuženim mlijekom ili instant formulom može ponekad biti korisna opcija.
Da biste bebu hranili iz flašice, potrebno vam je nekoliko flašica i cucli, četkica za flašice i sterilizator. Postoje različite vrste sterilizatora: mikrovalni i električni, ili oni koji koriste hladnu vodu i tablete za sterilizaciju.
Prije sterilizacije, temeljno operite i isperite svaku flašicu da uklonite tragove mlijeka i da osigurate da rupa na cucli nije začepljena. Operite ruke sapunom i toplom vodom prije pripravljanja hrane za bebu. Ako koristite sterilizator sa hladnom vodom, isperite flašice u ohlađenoj, prokuhanoj vodi.

Mliječna formula za dojenčad

Mliječna formula za dojenčad se može koristiti kao zamjena za majčino mlijeko.
Kada pripremate mliječnu formulu, pažljivo pratite uputstva proizvođača. Nemojte nikada da mlijeko bude rjeđe ili gušće nego što treba, i uvijek koristite hladnu, prokuhanu vodu. Prvo stavite vodu i provjerite da li je količina dobra prije nego što izmjerite mlijeko u prahu.
Prije hranjenja, možete zagrijati flašicu u vrućoj vodi. Ne preporučuje se da koristite mikrovalnu jer može nejednako zagrijati mlijeko i opeći bebina usta. Provjerite temperaturu mlijeka tako što ćete nakapati malo na unutrašnji dio ruke.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
BHzdravlje.ba
 
 

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!