Hrana za zdrave zube


 

Zdravi i lijepi zubi uslovi su zdravlja i zadovoljstva čovjeka. Samo se svakodnevnom njegom, pravilnom prehranom i redovnim stomatološkim pregledima, mogu spriječiti najčešća oboljenja zubi.

Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti školske djece. Kvarenju zubi najviše pogoduju namirnice i pića koje sadrže ugljenihidrati, znači šećer i skrob.
Bakterije koje žive u usnoj šupljini za svoju prehranu takođe koriste ugljenehidrate, pri čijoj se razgradnji stvara kiselina koja nagriza zubnu caklinu. Oštećenje zubne cakline omogućuje gubitak minerala kalcija i fosfora, dva najvažnija minerala od kojih su zubi građeni. Tako počinje proces kvarenja zuba.
Da bi to spriječili kod Vas ili vašeg dijeteta morate voditi računa o ishrani. Savjete o hrani koja će vam pomoći da sačuvate zdravlje zuba dao nam je doktor stomatologije Sergej Kaurin.
Koje je namirnice preporučljivo konzumirati a da nisu štetne za zdravlje zuba?
Dr Kaurin: Namirnice bogate vitaminima, mineralima, tvrde namirnice koje treba duže žvakati, čime se stimuliše lučenje pljuvačke. Treba izbjegavati slatkiše, zaslađene napitke, ljepljivu hranu, noćne obroke (pogotovo one koji sadrže ugljenehidrate). Umjesto slatkiša uzeti voće, umjesto zaslađenih napitaka uzeti prirodne sokove bez dodatka šećera ili vodu.
Takođe je bitno koliko se kariogena hrana zadržava u ustima, pa je bolje uzeti slatkiše nakon obroka poslije kojeg ćemo oprati zube, nego ih konzumirati tokom cijelog dana.
Kako spriječiti neželjeni efekat slatkiša i grickalica?
Dr Kaurin:
Najbolje bi bilo da ih ne konzumiramo, ali ako već ne možemo bez njih, onda da ih uzimamo 1-2 puta u toku dana, a ne tokom cijelog dana. Naravno, odmah nakon konzumiranja moramo detaljno oprati zube.
Koje napitke bi trebali izbjegavati da bi nam zubi bili zdravi?
Dr Kaurin:
Najbolji napitak za zube je voda, zatim nezaslađeni čajevi i prirodni sokovi bez dodatka sećera.
Koliko puta dnevno treba prati zube i koliko treba trajati pranje zuba?
Dr Kaurin:
Zube treba prati poslije svakog obroka, a najmanje 2 puta (ujutro kad se probudimo i neposredno pred spavanje). Minimalno vrijeme potrebno da se zubi detaljno operu je 3 minuta.
Posjeta stomatologu, samo kada je potrebno ili redovne kontrole?
Dr Kaurin:
Najpoželjnije je svaka 3 mjeseca, a minimalno 2 puta godišnje posjetiti svoga stomatologa. Na taj način ćete sačuvati svoje zube, uštedjeti vrijeme i novac, jer liječenje zuba košta 4-5 puta više nego popravak, može da traje mjesecima, a i krajnji rezultat je manje zadovoljavajući nego kod “običnog” popravka zuba.
 
Autor: Slaven Šubara

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!