Hrana koja izaziva depresiju

Hrana koja izaziva depresiju

zdrav-obrok
Teško je zamisliti svakodnevno funkcioniranje ako ste većinu vremena pod utjecajem depresije ili bilo kojeg anksioznog stanja. Radi se o psihološkim stanjima koja zahvaćaju sve veći broj populacije.
Bilo da niste uspjeli pronaći posao već duže vrijeme, ili nikako da se nađete u sretnoj vezi, dijete vas ne želi slušati, uvijek imate osjećaj da u ničemu ne uspijevate…
Sve to može doprinijeti nekom od anksioznih stanja koja ako se ne liječe na vrijeme mogu postati sve kompliciranija, a zbog čega će biti potrebna stručna terapija.
To su jedni od razloga zašto najčešće dolazi do depresije, ali isto tako postoje i druge okolnosti koje mogu potaknuti ili izazvati depresiju.
Jeste li znali da je i hrana jedan od faktora koja izaziva depresiju? U pitanju nisu sigurno sve prehrambene namirnice, ali među njima se nalaze one koje bi trebali izbjegavati ljudi skloni čestim promjenama raspoloženja.
Kako bi vam kvaliteta življenja bila na zadovoljavajućoj razini i kako bi se bolje osjećali u svom tijelu, potrebno je izbjegavati hranu koja može potaknuti loše raspoloženje.
Na temelju novijih istraživanja pokazalo se da svi oni koji konzumiraju puno suhomesnatih proizvoda kao i fast food hranu, skloniji su depresivnom raspoloženju za razliku od onih koji izbjegavaju takvu hranu.

Volite li jesti soju? Koliko god ju neki smatrali nezaobilaznom kod mnogih recepata, ona ima i drugu stranu koja nije toliko pozitivna.
Dokazano je kako soja ima negativan utjecaj na sposobnost organizma na upijanje cinka, željeza i joda, a koji imaju direktan utjecaj na endokrini sustav što na kraju može dovesti do poremećaja ponašanja u obliku depresije.
Trebali bi smanjiti količinu popijene kave jer je i kofein na popisu sastojaka koji mogu potaknuti depresivno raspoloženje, budući da iscrpljuje rad nadbubrežne žlijezde odgovorne za lučenje adrenalina.
Slatkiši su jedna od namirnica koja se nalazi na popisu namirnica koje potiču depresiju. Radi se o hrani koja dovodi do iznenadnih promjena razine šećera u krvi, što utječe na endokrini sustav te na kraju može dovesti do niza poremećaja pa tako i velikog utjecaja na ponašanje.
Kako bi bili sigurni da ćete raspoloženje zadržati na zadovoljavajućoj razini, okrenite se zdravim prehrambenim navikama koje uključuju puno minerala, vitamina i vlakana.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS