Hrana i smijeh mogu biti lijekovi

Hrana i smijeh mogu biti lijekovi

povrce-za-rucak
Sve što putem hrane unosimo u organizam gradi nas i mjenja, a od toga što smo unijeli zavisi naše zdravlje, snaga i naš život – tvrdio je čuveni starogrčki ljekar Hipokrat.
Pravilna ishrana nam omogućava dobro zdravlje i dovoljan priliv energije za naše aktivnosti. Pitanje je samo šta je pravilna ishrana, jer se taj pojam prilično mjenjao kroz noviju istoriju, pa ono što je smatrano da je zdravo u XIX ili XX vijeku nije i sada. Naravno, na to je uticao razvoj nauke, ali često i dobar marketing. Sjetimo se samo kako je spanać postao popularan zahvaljujući crtanom filmu o snažnom i nepobedivom mornaru Popaju. S druge strane, često smo bombardovani raznim informacijama, ponekad često oprečnim, o tome šta je pravilna ishrana. Beograđanka Tatjane Popović, koja je u Njujorku završila studije na renomiranom Institutu za integrativnu ishranu dala je neke odgovore o ovom važnom životnom pitanju.
Koje su to namirnice koje bi trebalo da svakodnevno imamo na trpezi i zašto?
– Svakodnevno treba da unosimo minimum pet porcija povrća i voća, jer su puna biljnih vlakana koja su izuzetno važna za varenje, bogata su fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima, neophodnim za dobro zdravlje. Kada se odlučujemo za proteine, biljnog i/ili životinjskog porijekla, važno je da znamo odakle nam dolazi meso ili riba, jer u današnje vrijeme meso nije isto kao što je bilo pre 30 godina. Puno je antibiotika, hormona i toksina, a jedenjem takvih proteina ove sastojke direktno apsorbujemo u naše tijelo. Pored proteina, zdrave masti su od suštinskog značaja za naš nervni sistem. Žitarice cjelog zrna obiluju biljnim vlaknima i mineralima, te i njih treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Po preporuci Harvarda i Instituta za integrativnu ishranu, idealno izbalansirani tanjir izgleda ovako: 50 procenata tanjira treba da je povrće, 25 odsto tanjira proteini, 25 posto nerafinisani ugljeni hidrati (žitarica cjelog zrna), a pored tanjira manja porcija zdravih masti i čaša vode, kao neizostavnog sastojka za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS