Hrana i lijek: Evo zašto treba da zabiberimo hranu

Hrana i lijek: Evo zašto treba da zabiberimo hranu

Red and black peppercorns with a cutter, Image: 183292640, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FoodCollection
U narodnoj medicini biber kao lijek se preporučuje zato što blagotvorno djeluje kod povišene tjelesne temperature, upale grla, mučnina, vrtoglavica, otežanog mokrenja, reume i artritisa. Ipak, tu se spisak njegovih ljekovitih svojstava ne završava.Na prvom mjestu, biber pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane. Pored toga, eliminiše bakterije u zelucu tako da spriječava nadimanje stomaka i nastanak gasova. Istovremeno, djeluje stimulativno na krvotok.
Biber pikantni ukus ima zahvaljući alkaloidima piperinu, piperetinu, piperacillinu i havicinu. Beli biber sadrži oko 2,5% eteričnih ulja i 4,8% u zelenom i crnom. Oko 50% zrna čini gustin, do 6% masti i flavonoid i glukoza.
Uz to, ovaj začin podstiče sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, pogotovo beta-karotena, vitamina B i selena.
Piperin iz bibera ubrzava metabolizam u tijelu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu. Takođe, naučno je dokazano da ljudi jedu veoma ljutu hranu rieđe oboljevaju od bronhitisa i astme.
Da biste iskoristili sva luekovita sva svojstva ovog začina, preporuka je da biber jedete svuež. Jednom samlueven biber brzo gubi aromu, pa je najbolje mljeti ga neposredno pred upotrebu malim ručnim mlinovima, koji u potpunosti čuvaju upravo aromu i ljutinu. Takođe, preporuka je da biber čuvate u hermetički zatvorenim teglicama, zaštićenog od uticaja svuetlosti
Najnovija istraživanja dokazala su da zeleni biber pomaže mršavljenje. Pored toga što ubrzava varenje hrane, biber podstiče lučenje hidrohlorilne kiseline u želucu, koja razgrađuje masti. Zeleni biber djeluje najjače od svih ostalih, jer u njemu se nalazi najviše eteričnih ulja koja uspješno tope dubinske masnoće, pa je zbog toga sve češći sastojak preparata za uklanjanje celulita.
Napomena: Zbog iritirajućeg dejstva na crijeva, biber se ne koristi kod pacijenata koji su imali operacije na organima za varenje. Ovaj začin naročito bi trebalo da izbjegavaju osobe koje boluju od gastritisa, čira na želucu ili imaju problema sa hemoroidima.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS