HPV povećava rizik od infarkta i kapi kod žena

Opštepoznata je činjenica da su humani papiloma virusi (HPV) glavni izazivači raka grlića materice, ali su posljednja istraživanja pokazala da isti ovi virusi znatno povećavaju rizik od infarkta ili kapi kod žena.
HPV se prenose vaginalnim, oralnim i analnim seksom. Usko su povezani sa genitalnim bradavicama, te rakom grlića materice, penisa, stidnice, kao i analnim i oralnim rakom.
Ukoliko se ovo istraživanje potvrdi dodatnim testovima, vakcine protiv HPV mogle bi značajno smanjiti broj infarkta i moždanih udara kod žena.
Studija je uključivala 2.500 žena u dobi od 20. do 59. godine, od kojih je 44 odsto bilo pozitivno na HPV, a 23 odsto pozitivno da sojeve HPV-a koji uzrokuju rak grlića materice. Studija je pokazala da su žene sa HPV virusom imale 2.3 puta veću pojavu infarkta i moždanog udara od žena bez HPV.
„Na svakih 55 žena sa HPV imamo jedan infarkt ili moždani udar. Ovo je slučaj čak i kada kod pacijenata nisu izraženi drugi rizični faktori kao što su povišen šećer, krvni pritisak, holesterol dijabetes ili visok indeks tjelesne mase“, rekao je dr Hsu-Ko Kuo, sa univerziteta u Teksasu, koji je vodio ovo istraživanje.
Prema njegovim riječima, daljna istraživanja trebala bi proučiti povezanost HPV-a sa starijim osobama, te učinak vakcine protiv HPV na smanjenje pojave infarkta i moždanih udara.
bhzdravlje
Izvor: WebMD
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS