HPV nema simptoma – zato je Papa test nužan jer čuva život

HPV nema simptoma – zato je Papa test nužan jer čuva život


Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor spolnih organa u žena srednje dobi, a na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena odmah je iza raka dojke.
Obično se javlja u srednjoj dobi. Danas sa sigurnošću znamo da je glavni uzročnik nastanka dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena visokorizičnim humanim papilomavirusom (HPV).
HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože o kožu, a njime se možete zaraziti bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom koja je već zaražena. HPV je tako čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene zaraze njime.
– Većina osoba nema nikakvih simptoma HPV infekcije i stoga nije svjesna zaraze, kao ni činjenice da HPV može prenijeti na partnera. Infekcije HPV-om najčešće se povlače same od sebe unutar dvije godine. No ponekad one ne prolaze i tad mogu uzrokovati rak i druge bolesti – objašnjavaju stručnjaci.
Veća je učestalost infekcija HPV-om kod muškaraca nego žena, ali se one rjeđe otkrivaju i zato se muškarci smatraju važnim faktorom u širenju.
– Potrebno je obratiti pažnju na bilo kakve izrasline, promjene boje kože spolovila ili pojave svrbeža. Tad je potrebno učiniti pregled kod dermatovenerologa ili urologa. Pregled obavezno trebaju učiniti muškarci čije partnerice imaju otkriven CIN, osobito CIN visokog stupnja. Kod većine partnera naći će se pozitivan HPV visokog rizika, oko polovice će imati spolne bradavice, a u oko trećine će se dijagnosticirati penilna intraepitelna neoplazija (PIN) – naglašavaju ljekari.Osnovna pretraga kod muškaraca je peniskopija, koja odgovara kolposkopiji kod žena. Nakon premazivanja spolovila 3-5-postotnom otopinom octene kiseline područje se promatra pod povećanjem od 20-50 puta.

Muškarci i žene, prezervativi štite od infekcije HPV-om

Neke bolesti povezane s HPV-om su: rak rodnice, rak stidnice, rak anusa, rak penisa, rak usne šupljine i ždrijela te spolne bradavice.
– Ako se koriste svaki put i na pravilan način, prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Međutim, HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom, što znači da oni ne pružaju potpunu zaštitu od HPV-a – tvrde ginekolozi.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS