Hladne ruke ukazuju na čak 5 bolesti

Hladne ruke ukazuju na čak 5 bolesti

hladne ruke
Normalno je da su nam ruke i prsti često hladni tokom mrskih zimskih dana i taj problem obično nestane čim dođemo do prvog izvora toplote.Međutim, šta ako ne uspijevamo da zagrijemo prste čak ni kada smo u toplom okruženju ili ako su nam hladni tokom cijele godine? Tada je vjerovatno u pitanju neki zdravstveni problem, pa zato treba da se obratimo ljekaru kako bismo ga riješili.

  1. Rejnodov sindrom

Stanje tokom kojeg dolazi do sužavanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osjećaja hladnoće u prstima koji ponekad mogu i malo da poplave. Dobra vijest je da ovaj sindrom zapravo ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem toplih rukavica i izbjegavanjem stresa. Međutim, ako vam je on dijagnostikovan, posavjetujte se s imunologom, jer Rejnod može da bude simptom neke autoimune bolesti.

  1. Hipotireoza

Kada je funkcija štitne žlijezde smanjena tj. kada nam radi usporeno, onda takođe dolazi do hladnih prstiju. Štitna žlijezda ima ulogu termostata u našem tijelu i kada nije aktivna usporava se i većina drugih funkcija tijela, pa tako često osjećamo hladnoću.

  1. Anemija

Uzrokuje mnogo raznih zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u tijelu. Naime, kod anemije slabi i snabdijevanje tijela kiseonikom i zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

  1. Nizak krvni pritisak

Kada krvni pritisakl padne, krvni sudovi preusmjeravaju krv iz udova prema vitalnim organima u tijelu i zato se prsti hlade. Mnogo je uzročnika hipotenzije i ako stalno imate niski krvni pritisak, obratite se ljekaru kako biste pronašli krivca za ovaj problem.

  1. Pušenje

Ako vam treba još jedan dodatni razlog za odustajanje od pušenja, sada ga imate. Nikotin uzrokuje skupljanje krvnih sudova i nakupljanje naslaga u arterijama zbog čega je protok krvi u udove često oslabljen ili znatno smanjen, u zavisnosti od toga koliko pušite.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!