HIV u Bosni i Hercegovini


 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na području cijele Bosne i Hercegovine u periodu od 1986. do 2009. ukupno je registrovano 162 HIV pozitivnih. Od ukupnog broja inifciranih, kod 105 oboljelih se razvio AIDS.

Procjenjuje se da je stvarni broj oboljelih oko tri puta veći od zvaničnih podataka. Mnogo je veći procenat oboljelih muškaraca nego žena, a registrovano je i dvoje djece.
Statistički podaci za BiH pokazuju da je put prenosa bolesti najčešći putem heteroseksualnog kontakta,  zatim putem homoseksulanog i biseksualnog kontakta, te korištenjem inficiranog pribora za upotrebu narkotika. Ostali putevi prenošenja izraženi su u veoma malom procentu.
Stručnjaci koji se bave ovom problematikom tvrde da su stigma i diskriminacija oboljelih od AIDS-a u mnogo slučajeva veći problem od same bolesti.
Budući da je u Bosni i Hercegovini broj oboljelih  nizak u odnosu na broj slučajeva u Evropi i svijetu, ljudi su, usljed neznanja skloni diskriminaciji oboljelih, pa čak i njihovom isključivanju iz normalnih tokova života zajednice. Zabilježeni su i slučajevi kršenja temeljnih ljudskih prava.
U 2006. godini je takvu diskriminaciju doživjela djevojčica, kćerka HIV pozitivnog oca i negativne majke u svom vrtiću. I osoblje vrtića i neki roditelji su tražili da se djevojčica ispiše iz vrtića. Zbog ovakvog stava, oboljeli su prinuđeni da kriju svoj HIV status čak i od svojih porodica zbog straha od odbacivanja.
Nerijetki su slučajevi u kojima se porodica odrekla oboljelog, umjesto da mu pruži podršku. Glavni uzrok diskriminacije i stigme oboljelih od AIDS-a i HIV pozitivnih u BiH leži u činjenici da se oni vežu za određana rizična ponašanja.
Žalosno je da oboljeli u BiH i pored zdravstvenih problema uzrokovanih ovom bolešću, moraju da se nose i sa osudom i neprihvatanjem okoline.
U urbanim sredinama, gdje je svijest građana o ovoj bolesti na nešto višem nivou, gdje postoje generalno bolji uslovi za tretman ovih bolesnika, oboljeli se ipak mnogo lakše integrišu u normalan život zajednice, nego što je to npr. slučaj u ruralnim sredinama.
 
Autor: Irena Vasić-Dobrić
 
BHzdravlje.ba

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS