Higijena i vježbe u trudnoći


 

Na kursevima psihofizičke pripreme trudnice se upoznaju sa fizičkim i medicinskim zbivanjima u trudnoći, te s time šta nikako ne smiju poduzimati u trudnoći.
Veoma je bitno da se vodi računa o zdravoj ishrani, o higijeni, odjeći i obući, koja mora biti udobna  i  lagana, a ne tijesna i ravna, jer se na taj način opterećuje kičma. Bitne teme su i seksualni život u trudnoći, konzumiranje lijekova, cigareta ili alkohola u trudnoći,  pa i teme o tome  mogu li  bez ikakve opasnosti bojiti kosu.
Edukovane sestre stvaraju sa trudnicama  prisan  odnos  i kroz druženje odgovaraju na  njihova brojna  pitanja, koja one  možda  nisu mogle postaviti ginekologu.
“Sestre su prošle petogodišnju edukaciju u međunarodnoj  školi za psihofizičku pripremu trudnica u Švajcarskoj i stekle certifikate,  tako da smo u  toku  evropskih i svjetskih standarda  u ovoj oblasti. Trudnicama skrećemo pažnju na važnost zdrave ishrane sa  dosta voća, povrća, mlijeka  i mliječnih  proizvoda, dok se konzumiranje soli i šećera treba  svesti na najmanju moguću mjeru.  Suhomesnate proizode treba  izbaciti  iz ishrane tokom trudnoće. Trudnica nikako  ne smije uzimati alkohol  u trudnoći, a ukoliko puši, mora prestati ili smanjiti cigarete na najmanju moguću mjeru. Kod trudnica koje puše dolazi do bržeg starenja posteljice i to može predstavljati  veliki problem za nerođeno dijete”, kaže Sejda DŽino, glavna sestra  u JU Zavod za zaštitu žena i materinstva KS i  predsjednica  Skupštine Udruženja babica BiH.
Fizičkim  vježbama se podstiče psihička i fizička stabilnost trudnice i podstiče venski krvotok kako  ne bi došlo  do stvaranja tromboze.  Kako trudnoća napreduje,  povećava se tjelesna težina trudnice, usljed čega dolazi do jakog opterećenja kičme, nogu i stopala, a   krvotok  u karlici i nogama postaje  usporen. Vježbama se takve tegobe otklanjaju.
“Vježbama  za stopala smanjuje se osjećaj  zamora, bolova i grčeva u nogama. Imamo i vježbe za korigovanje držanja tijela, jačanje kičmenog stuba i masiranja leđnih mišića, te poboljšanje  prokrvljenosti  karlice i jačanje karličnog dna, koje su  bitne kako za  sam porod, tako i  poslije.  Karlično dno je izloženo i van trudnoće stalnom pritisku  organa trbušne šupljine, a u trudnoći se ovome pridružuje znatno povećanje gravidne materice”, pojašnjava DŽino. Na kursevima se rade i  vježbe za  jačanje mišića ruku, smanjenja  otoka i trnjenja.
 
Autor: Irena Vasić Dobrić
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS