Herpes simpleks virusi

Herpes simpleks virusi

Herpes simpleks je virusna infekcija koja se dijeli na dva tipa: herpes tipa 1 (HSV-1 ili oralni herpes), i herpes tipa 2 (HSV-2 ili genitalni herpes). Tip 1 dosta je rasprostranjeniji, a manifestuje se tako što izaziva male, obično bolne mjehure na površini kože i sluznica. HSV-2 izaziva mjehure ili rane oko genitalija ili rektuma.

Iako se rane izazvane herpesom tipa 2 mogu javiti i na drugim dijelovima tijela, u najvećem broju slučajeva javljaju se ispod struka.
Virusi iz porodice herpes uglavnom žive u blizini nervnih vlakana i ne izazivaju probleme. Ponekad oni se naglo počnu množiti, ili kretati iz jednog dijela tijela u drugi, što dovodi do infekcije. To se obično dešava kada je imunitet oslabljen nekom drugom bolešću.

Uzroci infekcija herpesa

Herpes tipa 1 prenosi se najčešće preko usta, direktnim kontaktom ili dijeljenjem stvari kao što su četkica za zube ili pribor za jelo, koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.
Herpesom tipa 2 zaraziti se možete ukoliko ste imali seksualni odnos sa osobom koja ima genitalnu HSV-2 infekciju.
Treba napomenuti da se i HSV-1 i HSV-2 mogu širiti čak i ako rane i mjehuri nisu primjetni kod zaražene osobe.
Trudnice koje su zaražene genitalnim herpesom moraju se posavjetovati sa svojim doktorom jer se HSV-2 može prenijeti na bebu tokom porođaja.
Kod većine osoba koji su zaraženi herpes simpleks virusom, aktivaciju i manifestaciju simptoma mogu izazvati neka od sledećih stanja:

 • uobičajene bolesti koje utiču na pad imuniteta
 • zamor
 • stres
 • pad imuniteta koji izaziva AIDS ili neki jaki lijekovi (hemoterapija ili steroidi)
 • menstruacija

Manji broj zaraženih osoba ima slabe simptome genitalnog herpesa, a ponekad nisu n isvjesni da su zaraženi. Ipak, u većini slučajeva manifestacija simptoma je prilično bolna, naročito kod prve manifestacije. Simptomi se ogledaju u vidu bola u predjelu genitalija, poteškoća kod uriniranje, te lučenja sekreta iz polnih organa.
Plikovi kod oralnog herpesa izazivaju osjećaj pečenja neposredno pred izbijanje plikova, a plikovi koji izađu često su bolni.

Liječenje

Iako ne postoji lijek za herpes, postoje tretmani koji mogu ublažiti simptome. Ukoliko osoba ima virus on se i nakon povlačenja simptoma zadržava u tijelu, neaktivan u nervnim ćelijama dok ga nešto ponovo ne aktivira.
Postoje lijekovi koji mogu umanjiti bol do kojeg dolazi kada se virus aktivira, i koji mogu skratiti period trajanja infekcije.
Pokazalo se da tople kupke mogu ublažiti bol kod infekcije genitalnim herpesom.

Oči i herpes virusi

Herpes simpleks virusi mogu izazvati ozbiljne probleme sa očima. Oni izazivaju infekciju rožnjače, koja se naziva herpetični keratitis. Infekciju uglavnom izaziva herpes simpleks tip 1, dok tip 2 ovu infekciju izaziva rijetko, uglavnom kod novorođenčadi.
Herpetični keratitis često je prilično bolan jer utiče direktno na nerve. Najčešći simptomi koji ukazuju na herpetični keratitis uključuju:

 • bol u jednom oku
 • crvenilo u oku
 • osjecaj kao da imate prljavstinu u oku
 • pretjerana količina suza
 • bol dok gledate u jarko svjetlo
 • oticanje ili zamagljenje rožnjače

Ukoliko imate ove simptome, ili neke od njih, javite se svom doktoru koji će vas uputiti na dalje pretrage i odrediti terapiju.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!