Herpes (Hladni čirevi)

Herpes ili hladni čirevi su male rane, nešto slično žuljevima i najčešće se pojavljuju oko usta. Oni su uzrokovani herpes simplex virusom tip 1 (HSV-1).

[hr]
Herpes ili hladni čirevi su male rane, nešto slično žuljevima i najčešće se pojavljuju oko usta. Oni su uzrokovani herpes simplex virusom tip 1 (HSV-1).
U rijetkim slučajevima, ova bolest takođe može biti uzrokovana herpes simplex virusom tipa 2 (HSV-2). To se može dogoditi nakon oralnog seksa sa muškarcem ili kod žena koje imaju herpes genitalis.

Herpes simplex virus

Herpes simplex virus vrlo je zarazna bolest i lako se može prenijeti sa osobe na osobu u slučaju direktnog kontakta. Kada je neko izložen virusu, može se desiti da virus ostane neaktivan duže vrijeme.
Međutim, virus se aktivira nakon određenog vremena, a to uzrokuje izbijanje hladnih čireva ili tzv. herpesa. Šta uzrokuje ove čireve razlikuje se od osobe do osobe.
Kod nekih ljudi često se ponavlja herpes to jest hladni čirevi, i to dva do tri puta godišnje, na primjer, dok se kod drugih osoba javlja veoma rijetko. Neki nikada ne obole od Herpesa jer se kod njih ne može aktivirati ovaj virus.
Hladni čirevi (herpes) obično nestane i bez liječenja u roku od 7 do 10 dana i ne ostavlja ožiljak. Dostupne su kreme koje mogu pomoći i olakšati simptome i ubrzati oporavak, tačnije nestajanje herpesa.
Da bi kreme bile djelotvorne,  tretman sa njima mora biti primijenjen čim osobe primjete prve znakove herpesa, kao što peckanje ili trnci na mjestu gdje će se pojaviti hladni čir.
U većini slučajeva, hladno čirevi su blagi, a u rijetkim slučajevima, oni mogu uzrokovati niz komplikacija.
Kod novorođenčadi i osoba sa oslabljenim imunitetom, hladni čirevi mogu biti opasni po život, ali to je rijetkost.

[hr]
Obično, kada se prvi put osoba zarazi virusom herpes simplex (poznat kao primarna infekcija), nema nikakvih simptoma. Osobe obično ne znaju da su zaražene virusom dok se ne pojavi hladni čir to jest herpes.
Ako primarne infekcije uzrokuje simptome, to može biti vrlo teško i komplikovano.

Simptomi primarne infekcije

Simptomi primarne infekcije najčešće se pojavljuju kod djece mlađe od pet godina. Oni uključuju:

 • natečene i nadražene desni s malim, bolnim ranama u ustima i oko njih (poznat kao
 • herpes simplex gingivostomatitis)
 • upaljeno grlo i oticanje žlijezda
 • dijete ima više slina nego što je normalno
 • groznica
 • dehidracija (nedostatak vode u tijelu)
 • mučnina (osjećaj bolesti)
 • glavobolja

Ako je osoba ili dijete zaraženo herpes simplex gingivostomatitis, to može trajati od 7 do 14 dana, a unekim slučajevima i do 3 sedmice. Ovaj oblik bolesti ne ponavlja se često  nakon primarne infekcije. Obično se javlja kod male djece, iako je moguće da se pojavi i kod odraslih osoba.

Odrasli

Ako odrasla osoba ima primarnu infekciju, obično nastaje kao posljedica  pharyngotonsillitis-a (upaljeno grlo i natečeni krajnici) ili bolesti, kao što je groznica. Simptomi su obično upaljeno grlo sa ili bez natečenom žlijezdom. Osobe zbog toga mogu imati i neprijatan zadah iz usta, zbog rana u ustima i oko njih, u kojima može da nastane sivi ili žuti gnjoj.
Ako je osoba kao dijete bila zaražena virusom herpes simplex-a, ovaj virus može se pokrenuti povremeno tokom života. Zbog virusa koji je ostao u organizmu simptomi se mogu ponavljati. Nakon primarne infekcije, simptomi se obično svedu na samo pojavljivanje herpesa tj hladnih čireva.

Simptomi rekurentne infekcije (epidemija hladnih čireva – herpesa)

Infekcije koje se ponavljaju obično su kraće i manje komplikovane od primarne infekcije. Obično, jedini simptom je pojava hladnog čira – herpesa, iako u nekim slučajevima možete se pojaviti i oticanje žlijezda.
Nastanak hladnih čireva – herpesa obično počinje sa svrabom ili peckanjem oko usta. Tečna materija popunjava čireve, najčešće na rubovima donje usne.
Ako imate čestu rekurentnu infekciju, vaš hladni čir može se pojaviti na istom mjestu svaki put. Vaš herpes može da naraste do veličine koja će uzrokovati upalu i bol. Kod ovakvih čireva – (herpes) oni rastu ili nastaje krasta u roku od 48 sati od početnih simptoma kao što su trnci.
Većina ih nestane u roku od 7 do10 dana bez liječenja, i obično ne ostavljaju ožiljak.

[hr]
Hladni čirevi su obično uzrokovani herpes simplex virusom tip 1 (HSV-1). U većini slučajeva, virus se prenosi u ranom djetinjstvu, najčešće kada se dijete poljubi sa osobom koja nosi virus (osoba najvjerovatnije i ne zna da je zaražena), a najčešće je to član porodice.
Virus prolazi kroz kožu i putuje prema živacima, gdje ostaje neaktivan sve dok se ne aktivira kada mu za to bude najpovoljnije (kada oslabi imuni sistem osobe koja je zaražena).
Nekoliko različitih faktora koji mogu biti uzrok nastanka herpesa (hladnih čireva), i koji mogu aktivirati ovaj virus su:

 •  emocionalni ili psihološki stres
 • umor
 • povrede oko usta ili mjesta na kome nastaje herpes
 • period menstrualnog ciklusa
 •  jako sunce

U rijetkim slučajevima, hladni čirevi mogu biti uzrokovani herpes simplex virus tipom 2 (HSV-2), koji obično uzrokuje genitalni herpes.To se može dogoditi ako osobe imaju oralni seks sa muškarcem ili ženom koja ima herpes genitalis.

[hr]

Ako ste imali ranije problema sa hladnim čirevima (herpesom), to su veće šanse da će se vratiti. Međutim, ako osoba misli da je ona ili dijete zaraženo primarnom  infekcijom herpesa (hladni čir) ali poboljšanja nema nakon 7 do 10 dana i pored tretmana, obavezno je potrebno posjetiti porodičnog ljekara.
Hladni čir (herpes) obično se može dijagnostifikovati na temelju izgleda. U nekim slučajevima, doktor će uzeti uzorak krvi ili uzorak tekućine struganjem iz čira. Na taj način će potvrditi prisustvo virusa sa laboratorijskom analizom.
Međutim, to se radi samo kod osoba koje imaju oštećen imunološki sistem, kao što su  osobe koje su bile izložene hemoterapiji ili koji su HIV pozitivne.
 

[hr]
Tretmani i koraci koje možete preduzeti kako bi se što brže i lakše oporavili od herpesa (hladnog čira) detaljno su opisani u nastavku. Tu je i informacija o liječenju gingivostomatitis-a, za koje treba primijeniti različite tretmane, ako su osobe ili dijete izloženi primarnoj infekciji.

Kreme za herpes (hladni čir)

Ako se pravilno koristi, antivirusne kreme protiv herpesa (hlkadnih čireva) mogu ubrzati vrijeme liječenja rekurentne infekcije. Oni obično sadrže lijekove poznate kao aciclovir ili penciclovir.
Ove kreme su široko dostupne u apotekama bez recepta. Jedino ovi lijekovi su efikasni ako se koriste čim se primjete prvi znakovi za pojavu herpesa (hladnog čira), prije nego što se herpes simplex virus počne širiti. Korištenje antivirusnih krema nakon početnog perioda obično ima dosta učinka.
Ako često imate problem sa herpesom (hladnim čirom), osobe trebaju da koriste antivirusnu kremu čim osjete peckanje, koja obično znači da se virus počinje razvijati. Kremu je potrebno koristiti do pet puta dnevno i to četiri do pet dana.
Antivirusne kreme samo pomažu u liječenju trenutnog izbijanja herpesa (hladnog čira). One osobe neće osloboditi od virusa koji uzrokuju čireve ili spriječiti buduće izbijanje istih.
Tu je samoljepljivi dodak u kome se nalazi i gel koji se zove hydrocolloid, koji je efikasan za tretman kože. Ovaj lijek se nanese na ranu i skriva upaljeno mjesto dok liječi. Istraživanja pokazuju da hladni čirevi nestaju za isto vrijeme bilo sa samoljepljivim dodatkom ili antivirusnom kremom.

Liječenje komplikacija

Ako osobe imaju jako teške simptome u slučaju hladnog čira (herpesa) ili osobe imaju oštećen imunološki sistem (na primjer, ukoliko osobe primaju ili su primale hemoterapiju ili su zaraženi HIV virusom), moguće je da se pojave dodatni rizik od daljnjih komplikacija, uključujući encefalitis (oticanje mozga) ili širenje infekcije na druge dijelove tijela, kao što su oči.
U slučaju ovog pogoršanja, posjetite ljekara, koji može propisati antivirusne tablete ili osobu uputiti na specijalistički tretman.
Vrsta liječenja na koju će osoba biti upućena zavisi od pojedinih komplikacija koje uzrokuju probleme. Na primjer, ako se razviju “herpetic keratoconjunctivitis” (sekundarne infekcije koja utiče na oči), možda ćete morati posjetiti oftalmologa (specijalist okulist).

Ne-antivirusni tretmani za hladne čireve

Nekoliko ne antivirusnih krema dostupne su preko apoteka bez recepta. Ove kreme mogu pomoći prilikom ublažavanja iritacije hladnih čireva. Kreme nisu napravljene za liječenje herpesa (hladnih čireva), i osobama neće pomoći da ublaže simptome, ali će umanjiti bol ili svrbež.
Neki od tih lijekova koji su namijenjeni za herpes, ne smiju uzimati osobe koje imaju astmu ili ulkusa želuca. Djeca do 16 godina ne bi trebala koristiti aspirin. Razgovarajte sa svojim doktorom ukoliko imate herpes (hladne čireve), naročito u koliko je osoba trudna.

Liječenje gingivostomatitis-a

Ako neka osoba ili dijete ima gingivostomatitis kao posljedicu hladnoće, potrebno je posjetiti ljekara opšte prakse, koji može predložiti način liječenja za ublažavanje simptoma bolesti.
Ako je infekcija bolna, doktor će najčešće  predložiti da koristite lijekove koji sadrži benzydamin (dostupan kao gel za ispiranje ili sprej) za ublažavanje bolova u ustima ili grlu.
Pranje zuba može biti bolno zbog upale (otečenosti) zubnog mesa. U tom slučaju doktor može predložiti korištenje antiseptika za ispiranje usta. To će spriječiti sekundarne infekcije i može pomoći u kontroli higijene, ako osobe ne mogu prati zube efektivno.
Kao i kod liječenja hladnih čireva, bilo koja bol ili groznica može biti tretirana sa pojedinim lijekovima, naravno koej doktor predloži. Međutim, neke lijekove osobe ne smiju koristiti ako imaju želudčane probleme, kao što je čir želuca. Djeca do 16 godina ne bi trebala uzimati aspirin.
U rijetkim slučajevima gingivostomatitis, moguće je da se pojavi na usnama (poznato kao labijalni adhezije). Ako bolujete od gingivostomatitisa, važno je da osobe piju puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.
Mala djeca posebno su u opasnosti, jer oni mogu da odbiju da unose hranu i piće u organizam zbog bolova u ustima. Važno je paziti na znakove dehidracije, a ti znakovi su:

 • glavobolja
 • umor
 • razdražljivost
 • ošamućenost
 • malo urina

Ako osobe dehidriraju, biće potrebno bolničko liječenje. Moguće je da budu priključene na infuziju. U većini slučajeva gingivostomatitis, infekcija će biti aktivna 7 do 14 dana, iako može potrajati i do tri sedmice za liječenje u potpunosti.

Upućivanje na specijalistički pregled

Ako osobe imaju simptome gingivostomatitisa nakon dvije sedmice, ili ako se infekcija postane teža, potrebno je posjetiti ljekara, koji će osobu uputiti specijalisti za liječenje.
Takođe osobe mogu biti upućene na specijalistički tretman za gingivostomatitis ako su trudne ili imaju oštećen imunološki sistem. Ako novorođena bebe razvija gingivostomatitis, potrebjno se odmah obratiti ljekaru koji će bebu uputiti na specijalistički tretman.

[hr]
Infekcije uzrokovane hladnim čirevima (herpesom) obično su blage i liječe se na lak način. Međutim, u rijetkim slučajevima mogu se pojaviti komplikacije, naročito kod osoba sa oštećenim imunološkim sistemom, kao što su ljudi koji su prošli kroz hemoterapiju ili koji su HIV pozitivni.
Dehidracija
Dehidracija (nedostatak vode u tijelu), može se pojaviti kao rezultat upale. Lako je zanemariti potrebu za tekućinom, ako usta bole. Mala djeca su posebno izložena riziku od dehidracije.
Herpes rana na prstu
Moguće je da se hladni čir proširi na druge dijelove tijela. To se naziva sekundarna infekcija. Herpes rana na prstu je sekundarna infekcija koja uzrokuje bolne čireve i  na prstima. To se može dogoditi kada se virus proširi na kožu. Međutim, može se lako liječitisa  antivirusnim lijekovima.
Herpes keratoconjunctivitis
Herpetic keratoconjunctivitis je sekundarna infekcija virusa koji utiče na vaše oči. Ako virus dođe u dodir sa očima, to može izazvati upalu (otekline i iritacije) oka.Čirevi se mogu pojaviti na kapcim. Obično se lako liječiti antivirusnim lijekovima koje će Vam propisati očni ljekar.
Ako se ne liječi na vrijeme, može uzrokovati herpetic keratoconjunctivitis rožnice (prozirni sloj preko oka), a to na kraju može dovesti do sljepoće. Vrlo je važno da ne dodirujete svoje oči kada imate aktivan  virus hladnog čira (herpesa). Ako morate dotaknuti oči, na primjer za uklanjanje sočiva, operite ruke prije svega.
Encefalitis
Encefalitis je ozbiljno stanje u kojem mozak otiče, i može da izazove ozbiljna  oštećenja mozga, pa čak i smrt. U težim slučajevima uzrokovan je virusom hladnog čira koji se širi na mozgu, ali to je vrlo rijetko. Encefalitis može biti liječen ubrizgavanjem antivirusnih lijekova u vene.
[hr]
Nije moguće u potpunosti spriječiti primarne infekcije ili epidemiju hladnih čireva (herpesa). Hladni čirevi su na većinom zarazni i prenose se sve dok osoba ne potpuno ozdravi. Veoma je važno za druge osobe da izbjegavaju direktan kontakt sa zaraženim ljudima.
Ako su osobe ili dijeca zaražena virusom hladnih čireva (herpesom) nema potrebe da izostajete sa posla ili da djeca ne idu u školu.

Minimalno širenje infekcije

Možete pomoći i ublažiti širenje i povratak hladnih čireva (herpesa) uz pomoć  slijedećih savjeta:

 • izbjegavajte dodirivanje hladnih čireva (herpesa) osim uz primjenu kreme. Kreme trebaju biti blage, a ne jake jer to može oštetiti vašu kožu
 • uvijek operite ruke prije i nakon primjene kreme i nakon dodirivanja zaraženog područja
 • nemojte dijeliti kreme ili lijekove sa drugim ljudima, jer to može uzrokovati širenje infekcije
 • nemojte dijeliti predmete koji dolaze u dodir sa zahvaćenim dijelovima tijela, kao što su ruža za usne ili pribor za jelo
 • izbjegavajte ljubljenje i oralni seks sve dok se hladni čirevi u potpunosti ne izliječe.
 • ako imate groznicu, budite posebno oprezni oko novorođene bebe, trudnice i ljudi sa slabijim imunološkim sistemom su jako osjetljivi

Sprječavanje povratne epidemije

Ako znate ono što obično aktivira virus hladnog čira (herpesa) kod Vas, pokušajte to izbjeći. Na primjer, hladne čireve pokreće jako sunce, izbjegavajte ga. Koristite antivirusne kreme, čim osjetite peckanje koja označava aktiviranje virusa.
Međutim, nema koristi u korištenju antivirusnih krema ako želimo spriječiti buduće hladne čireve (herpes). Oni ne mogu izliječiti virus i samo će biti efektivni da nakon što virus postane aktivan.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!