Guša

Guša je abnormalno oticanje štitne žlijezde. Štitna žlijezda je mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu, tačno ispred dušnika. Ona proizvodi tiroidne hormone koji doprinose regulisanju tjelesnog metabolizma.

Uvod[hr]

Guša je abnormalno oticanje štitne žlijezde. Štitna žlijezda je mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu, tačno ispred dušnika. Ona proizvodi tiroidne hormone koji doprinose regulisanju tjelesnog metabolizma.

U normalnim okolnostima štitna žlijezda je neprimijetna. Ali ako otekne, ona stvara izbočinu u grlu koja se zove guša. Veličina guše može varirati od osobe do osobe.
U većini slučajeva, otok je mali i ne izaziva nikakve simptome. U težim slučajevima, otok može dramatično narasti tako da otežava disanje i gutanje.

Koliko je gušavost česta?

Gušavost je često oboljenje i češće je kod žena nego kod muškaraca.
Gušavost može biti izazvana nizom uzroka uključujući pretjeranu aktivnost štitne žlijezde (hipertiroidizam), smanjenu aktivnost štitne žlijezde (hipotiroidizam), trudnoću i manjak joda u ishrani.
Terapija za liječenje gušavosti zavisi od primarnog uzroka. U mnogim slučajevima, ako je guša malena i ne izaziva nikakve probleme, savjetuje se čekanje i praćenje.
Druge moguće terapije su zamjena hormona, dodaci ishrani i, u najtežim slučajevima, operacija.

Simptomi[hr]

Glavni simptom gušavosti je oticanje štitne žlijezde, što dovodi do pojave izbočine u grlu. Postoje dvije različite vrste gušavosti:

 • mala difuzna guša – to je kada cijela štitna žlijezda otekne i postane uvećana i glatka na dodir, i
 • nodularna guša – to je kada određeni dijelovi, ili čvorovi štitne žlijezde nateknu i na dodir izgledaju kao kvržice.

Drugi prateći simptomi gušavosti mogu biti:

 • kašalj,
 • napetost u grlu, i
 • rjeđe, teškoće pri disanju i gutanju

 

Uzroci[hr]

U nekim slučajevim, ne može se utvrditi tačan uzrok gušavosti. Međutim, postoji niz različitih mogućih uzroka koji su dolje navedeni.

Nedostatak joda

Nedostatak joda je nekada bio glavni uzrok gušavosti, i još uvijek predstavlja značajan problem u nekim zemljama u razvoju.
Jod je element u tragovima koji se nalazi u morskoj vodi i soli, preko kojih ulazi u lanac ishrane. Jod se može unijeti u ishranu konzumiranjem ribe, morskih plodova, povrća i mnogih mliječnih proizvoda.
Štitnoj žlijezdi je potreban jod kako bi proizvodila tiroidne hormone. Ako vaš organizam ne prima dovoljno joda, vaša štitna žlijezda će se uvećati kako bi proizvodila više tiroidnih hormona.

Pretjerana aktivnost štitne žlijezde

Pretjerana aktivnost štitne žlijezde (hipertiroidizam) može dovesti do pojave guše zbog prevelike količine tiroidnih hormona, koji previše stimulišu rad štitne žlijezde, što opet dovodi do oticanja.
Vodeći uzrok hipertiroidizma je bolest koja se zove Gravesova bolest. Gravesova bolest dovodi do toga da imunološki sistem šalje natitijela na mjesto gdje se nalazi štitna žlijezda. Antitijela napadaju štitnu žlijezdu uzrokujući izlučivanje prevelike količine tiroidnih hormona.

Smanjena aktivnost štitne žlijezde

Smanjena aktivnost štitne žlijezde (hipotiroidizam) takođe može dovesti do pojave gušavosti. To je zbog toga što štitna žlijezda proizvodi manje tiroidnih hormona pa organizam stimuliše žlijezdu da proizvodi više tiroidnih hormona, a to može dovesti do oticanja žlijezde.
Pored nedostatka joda, jedan od vodećih uzroka hipotiroidizma je bolest koja se zove Hašimotov tiroiditis, koji se ponekad naziva i Hašimotova bolest.
Kao i kod Grejvove bolesti, Hašimotov tiroiditis dovodi do toga da imunološki sistem napada štitnu žlijezdu.
Hašimotov tiroiditis ne stimuliše pretjeranu aktivnost žlijezde već ometa njenu sposobnost da proizvodi hormone. Kako bi se to nadoknadilo, organizam podstiče žlijezdu da se uveća, što dovodi do pojave gušavosti.

Pušenje

Nedavno istraživanje je otkrilo vezu između pušenja i povećanog rizika od gušavosti. To bi moglo biti zato što dim duvana sadrži hemikaliju koja se zove tiocijanat koji može ometati sposobnost organizma da iskoristi jod.
Pušači koji ne unose dovoljno joda kroz hranu su naročito izloženi riziku.

Drugi uzroci

Pronađen je niz drugih uzroka gušavosti. Oni su dolje navedeni.
Trudnoća i pubertet
Promjene u nivou hormona koje nastaju tokom trudnoće i puberteta mogu uticati na rad štitne žlijezde.
Litijum
Litijum je lijek koji se često koristi u liječenju velikog broja mentalnih oboljenja, kao što su depresija i bipolarni poremećaj.
Infekcija
Poznato je da veliki broj bakterija, parazita i gljivica izazivaju gušavost.

Namirnice bogate goitrogenima

Namirnice bogate goitrogenima su namirnice za koje se zna da ako se konzumiraju u prevelikim količinima slabe rad štitne žlijezde. To su:

 • špinat,
 • kikiriki,
 • soja, i
 • tofu.

Unos prevelike količine joda

Prevelika količina joda se može unijeti konzumiranje velike količine namirnica bogatih jodom kao što su morski plodovi, poput morske trave i, naročito, algi.
Izloženost radijaciji i ne-kancerozne izrasline ponekad mogu izazvati gušavost.

Rak štitne žlijezde

Rak štitne žlijezde je drugi mogući uzrok gušavosti

Dijagnoza[hr]

Ako imate gušu, vaš porodični ljekar će izvršiti fizički pregled vašeg vrata. To će mu omogućiti da ustanovi veličinu i područje otoka. Zatim će se obaviti dalje pretrage da bi se otkrio primarni uzrok gušavosti. One su dolje navedene.

Testiranje rada štitne žlijezde

Testiranje rada štitne žlijezde se vrši tako što se mjeri količina određenih hormona u krvi. Prevelika količina dva hormona koje proizvodi štitna žlijezda – tiroksin i trijodotironin – bi ukazivali na postojanje bolesti koja dovodi do pretjerane aktivnosti štitne žlijezde, kao što je Grejvova bolest.
Ako vaša štitna žlijezda ima smanjenu aktivnost, druga žlijezda koja se zove hipofiza, će proizvoditi hormon poznat kao tiroidni (TSH).
Organizam izlučuje TSH kako bi stimulisao rad štitne žlijezde. Tako da visok nivo TSH u krvi ukazuje na smanjenu aktivnost štitne žlijezde.

Snimanje pomoću radioaktivnog joda

Tokom snimanja pomoću radioaktivnog joda, mala količina radioaktivnog joda se ubrizga u venu. Jod se zatim nakuplja u štitnoj žlijezdi i može se posmatrati upotrebom posebne kamere.
Snimak može pružiti više informacija o strukturi i funkciji štitne žlijezde. Količina radijacije koja se koristi je potpuno bezbjedna za većinu ljudi, premda možda nije preporučljiva ako ste trudni.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled se može koristiti da se dobije slika unutrašnjosti štitne žlijezde, da se utvrdi njena veličina i da se provjeri da li ima uvećanih čvorova koji nisu otkriveni tokom fizičkog pregleda.

Tretman[hr]

Terapija koja se daje zavisi od veličine guše, pratećih simptoma i od toga da li postoji primarno oboljenje štitne žlijezde.
Ako pretrage otkriju da štitna žlijezda radi normalno i ako je guša mala, možda vam neće preporučiti nikakvu terapiju i možda će samo pratiti vaše stanje.

Hormonska terapija

Ako pretrage pokažu umanjenu aktivnost štitne žlijezde, jedna od opcija liječenja je upotreba sintetičkog hormona da bi se imitirala normalna funkcija štitne žlijezde. Sintetički hormon se uzima oralno (kao tableta), obično jednom dnevno.
Poznati neželjeni efekti sintetičkog hormona su:

 • bolovi u prsima,
 • nepravilni otkucaji srca, i
 • grčenje mišića.

Ovi neželjeni efekti bi trebalo da nestanu u roku od nekoliko dana kada se organizam navikne na hormone.
Rjeđe, neželjeni efekti su:

 • ubrzan rad srca,
 • problemi sa snom,
 • dijareja,
 • glavobolje,
 • napadi toplote,
 • pretjerano znojenje, i
 • mršavljenje.

Ako imate neke od ovih rjeđih neželjenih efekata, treba da se obratite svom porodičnom ljekaru jer je možda potrebno prilagoditi dozu. U većini slučajeva, hormonska terapija se mora uzimati doživotno.

Tionamidi

Ako imate pretjeranu aktivnost štitne žlijezde, možda će vam dati lijek koji se zove tionamid. Tionamid pomaže da se smanji količina tiroidnih hormona koje proizvodi štitna žlijezda.
Tionamidi se obično uzimaju oralno. Ovaj lijek djeluje tako što postepeno smanjuje nivo tiroidnih hormona pa može proći nekoliko sedmica prije nego što primijetite bilo kakvo dejstvo.
Neželjeni efekti tionamida su:

 • blag osip na koži,
 • bolovi u zglobovima,
 • mučnina, i
 • svrabež na koži.

U veoma rijetkim slučajevima, tionamidi mogu izazvati ozbiljno oboljenje koje se zove agranulocitoza. Ako dođe do toga, to je obično u prva tri mjeseca liječenja.
Treba se hitno obratiti ljekaru ako uzimate tionamid i dobijete:

 • groznicu,
 • upalu grla,
 • čireve u ustima, ili
 • druge znake infekcije, kao što je osip ili otok.

Možda ćete morati uzimati tionamide tokom 2-4 mjeseca da bi se štitna žlijezda stavila pod kontrolu.

Radioaktivni jod

Druga terapija za pojačanu aktivnost štitne žlijezde je radioaktivni jod. Jod se uzima oralno i kada dospije u štitnu žlijezdu, on uništava ćelije štitne žlijezde smanjujući veličinu guše.
Međutim, terapija može dovesti do smanjene aktivnosti štitne žlijezde, zbog čega vam može biti potrebna hormonska terapija.

Dodaci joda

Ako je uzrok gušavosti nedostatak joda, vaš porodični ljekar vam može preporučiti dodatke joda.
Dodaci joda se takođe mogu kupiti u mnogim prodavnicama zdrave hrane bez recepta, ali uvijek se treba konsultovati sa porodičnim ljekarom prije uzimanja.
To je zbog toga što količina joda koja je potrebna organizmu varira od osobe do osobe. Unošenje prevelike količine joda može izazvati druge zdravstvene probleme i takođe može imati toksično dejstvo.

Operacija

Ako gušavost ometa disanje ili gutanje i ne reaguje na druge terapije, možda će biti neophodna operacija.
Tokom operacije, hirurg obično odstrani pola štitne žlijezde. To bi trebalo smanjiti proizvodnju tiroidnih hormona i veličinu guše.
Hirurg će pokušati odstraniti dovoljno velik dio štitne žlijezde kako bi olakšao simptome, istovremeno ostavljajući dio koji je dovoljan da se može nastaviti normalna proizvodnja tiroidnih hormona.
Međutim, u nekim slučajevima, to nije uvijek moguće i poslije operacije će možda biti neophodna hormonska terapija.
Operacija je uglavnom bezbjedna, ali svi hirurški zahvati nose rizik od komplikacija.
Moguće komplikacije su:

 • post-operativna infekcija,
 • oštećenje nerava koji kontrolišu govorni aparat,  što može dovesti do trajno promuklog glasa, i
 • oštećenja paratiroidnih žlijezda.

Paratiroidne žlijezde su žlijezde koje pomažu regulisanje količine kalcijuma u organizmu. Ako se one oštete, vjerovatno ćete morati doživotno uzimati dodatke kalcija. Rizik od komplikacija koje se javljaju nakon operacije štitne žlijezde se procjenjuje na 1-2%.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS