Grudni implanti

Operacija ugradnje implanta u grudi obično znači ili povećanje grudi ili izmjenu njihovog oblika. Žene kojima su odstranjene jedna ili obje dojke (mastektomija) kod liječenja raka dojke takođe mogu razmotriti stavljanje implanta u grudi.

Uvod[hr]

Operacija ugradnje implanta u grudi obično znači ili povećanje grudi ili izmjenu njihovog oblika. Žene kojima su odstranjene jedna ili obje dojke (mastektomija) kod liječenja raka dojke takođe mogu razmotriti stavljanje implanta u grudi.
Operacija stavljanja implanta u grudi je najčešća estetska operacija koja se izvodi na ženama.
Takođe se još naziva uvećanje grudi ili mamaplastija.
Ugradnja implanta u grudi nije odluka koja se donosi na brzinu. Važno je da se prethodno dobro informišete – uzimajući u obzir potencijalne rizike i neželjene efekte.
Važno je da imate realna očekivanja u vezi sa rezultatima operacije. Takođe treba da se informišete o detaljima procedure, periodu oporavka i mogućim komplikacijama. Na taj način su manji izgledi da se razočarate rezultatima operacije. Pitajte svog porodičnog ljekara ili hirurga ako niste sigurni u vezi sa nečim.

Koje vrste implanta postoje?

Grudni implanti mogu biti napravljeni od prirodnog tkiva, ili sintetičkih (vještačkih) materijala.
Implanti od prirodnog tkiva se obično koriste samo kao dio rekonstruktivne operacije grudi nakon mastektomije.
I jedni i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke.

Donošenje odluke[hr]

 
Možete imati niz razloga zbog kojih želite grudne implante. Mnoge žene jednostavno nisu zadovoljne veličinom ili oblikom svojih grudi. Vaše grudi mogu biti nejednake veličine ili su možda izmijenile izgled, na primjer kao posljedica porođaja.
Druge žene biraju implante koji će im pomoći da isprave abnormalnosti u svojim grudima koje su možda prisutne od rođenja (urođene). Ako ste imali mastektomiju (odstranjivanje jedne ili obje dojke), možda ćete takođe razmotriti implante kao dio rekonstruktivne operacije.
Većina grudnih implanta je namijenjena uvećanju grudi. Međutim, implanti mogu takođe da učvrste obješene grudi i da izjednače grudi koje su nejednake veličine ili nejednakog oblika.

Koje su prednosti?

Iako nema posebne medicinske prednosti umetanja implanta u grudi, to može imati psihološki učinak. Neke žene se osjećaju kao da im grudi nisu ženstvene ili nisu adekvatne. Umetanje implanta u grudi vam stoga može pomoći da popravite samopouzdanje i mišljenje o sebi.
Međutim, važno je da zapamtite da ugradnja implanta u grudi nije brzo rješenje i to nije odluka koja se donosi olako. Važno je da odmjerite potencijalne koristi nasuprot riziku od mogućih neželjenih efekata i komplikacija.

Kada treba razmotriti stavljanje grudnih implanta

Stavljanje grudnih implanta treba da razmatraju samo one žene koje su se posavjetovale sa kvalifikovanim plastičnim hirurgom. Operacija je hirurški zahvat koji se izvodi pod opštom anestezijom i nosi isti rizik kao sve druge hirurške operacije.
Treba da stavite grudne implante tek kada ste sigurni da je to najbolja opcija za vas. Odvojite vrijeme da se informišete prije odluke, izvažete za i protiv i razgovarate o svojim razmišljanjima sa pouzdanim prijateljem, partnerom ili članom porodice.
Takođe je važno da niko ne vrši pritisak na vas da stavite grudne implante. To je vaše tijelo i vaša odluka.
Nisu svi podobni za operaciju stavljanja implanta u grudi. Zbog toga će vaš hirurg morati detaljno da prouči vaš zdravstveni karton i vaše opšte zdravlje. Nećete moći imati operaciju ugradnje grudnih implanta ako ste:

 • mlađi od 18 godina,
 • trudni,
 • ako dojite,
 • imate maligni ili predmaligni rak dojke koji nije potpuno izliječen, ili
 • imate akutnu infekciju negdje u tijelu.

Koliko dugo će trajati moji implanti?

Važno je da budete svjesni da žene rijetko imaju iste implante cijeli život. Nema posebnog roka trajanja vaših implanta – to će zavisiti od vaših individualnih okolnosti.
Odstranjivanje implanta je često neophodno u jednom trenutku iz raznih razloga. Neki implanti se vremenom oštete ili se razviju komplikacije.
Ukoliko je neophodno odstraniti implante, moraćete odlučiti da li ćete ponoviti operaciju ugradnje implanta, ili ćete uklanjanje shvatiti kao trajno.
Takođe morate biti finansijski spremni na troškove dalje operacije. Većina žena ima operaciju stavljanja grudnih umetaka privatno, pa ćete stoga morati da se pripremite za dalje troškove nakon vaše inicijalne operacije, ako bude potrebna dalja operacija.

Vrste implanata[hr]

 
O vrsti implanta treba da razgovarate sa vašim hirurgom. Postoje prednosti i nedostaci kod svake vrste implanta. Najpodesniji implant za vas će zavisiti od vaših individualnih okolnosti, i vaših želja.
Postoje dvije glavne vrste implanta – od prirodnog tkiva, ili od sintetičkog (vještačkog). Ovi implanti su dolje detaljnije opisani.

Grudni implanti od prirodnog tkiva

Upotreba tjelesnog tkiva za uvećanje grudi obično se vrši samo kod žena koje imaju operaciju rekonstrukcije grudi. To obično slijedi nakon što je dio ili cijela dojka odstranjena kod liječenja raka dojke.
Prirodno tkivo se rijetko koristi za žene koje odluče da ugrade implante u grudi iz estetskih razloga jer je zahvat komplikovan, ima povećan rizik od neželjenih efekata, i može ostaviti ožiljke na drugim dijelovima tijela.
Tkivo se može uzeti ili sa leđa, ili sa stomaka . Zatim se tkivo umeće u vaše grudi i oblikuje kako bi dobilo prirodan oblik grudi.
U proceduri se koriste koža, salo i mišić drugog dijela tijela da bi se formirale grudi. Nije moguće napraviti novu dojku samo ubacivanjem tjelesnog sala u grudi. Hirurg mora odstraniti i preusmjeriti mišić i krvne sudove da bi održali umetnuto tkivo živim i zdravim.
Žene koje se odluče za implant od prirodnog tkiva mogu takođe razmotriti rekonstrukciju bradavica. Ako postojeća bradavica nije oštećena, a ugradnja implanta se izvrši odmah nakon mastektomije (operacija odstranjivanja dojke), postoji mogućnost da se bradavica prenese na rekonstruisanu dojku.
Ako to nije moguće, nova bradavica može biti napravljena od kože i tkiva iz drugog dijela tijela (obično gornjeg dijela bedra).Neke žene mogu odlučiti da koriste sintetičku bradavicu koja se lijepi ili im se bradavica istetovira na rekonstruisanu dojku.

Sintetički implanti

Obje vrste sintetičkih implanta su okružene čvrstom elastičnom školjkom, koja pomaže da se spriječi da implant prsne. Površina ove školjke može biti ili glatka ili sa teksturom.
Implanti od silikonskog gela
Implanti od silikonskog gela su napunjeni silikonskom supstancom koja može biti ili čvrst, želatinasti gel ili više kao tečni gel. Oni se prije umetanja u grudi prethodno napune.
Prednosti implanta od silikonskog gela su sljedeće:

 • imaju dugu istoriju bezbjedne upotrebe,
 • manja je vjerovatnoća da se smežuraju nego kod drugih implanta, i
 • silikonski gel je najmekši punjač implanta koji je dostupan, što znači da daje veoma prirodan osjećaj.

Jedan od nedostataka implanta od silikonskog gela je da neke vrste mogu ponekad izazvati veći i vidljiviji ožiljak nego drugi implanti.
Školjka nekih implanta od silikonskog gela je prekrivena posebnom vrstom pjene (poliuretan) koja vremenom puca. Ova pjena pomaže da se smanje rizik od razvoja kapsularne kontrakcije, jedne od najčešćih komplikacija u vezi sa grudnim implantima.
Implanti prekriveni poliuretanom su povučeni iz upotrebe u većini evropskih zemalja 1991. godine iz straha da poliuretan može povećati rizik od kancera. Međutim, nedavne studije i istraživanja pokazuju da je rizik od kancera veoma mali.
Iz tog razloga, silikonski implanti prekriveni poliuretanom su vraćeni u upotrebu u npr. Velikoj Britaniji 2005. godine, jer se smatralo da je korist od smanjenog rizika kapsularne kontrakcije veća od veoma malog rizika od kancera.
Možda ste takođe čuli za implante koji su prekriveni titanijumom. Iako su oni možda dostupni u drugim zemljama, nisu trenutno dostupni u Evropi.

Salinski implanti

Salinski implanti su punjeni sterilisanim rastvorom soli i vode (fiziološkim rastvorom). Oni su prethodno napunjeni, ili se pune kroz otvor nakon što se stave u grudi.
Prednosti salinskih implanta su:

 • oni imaju dugu istoriju upotrebe, i
 • fiziološki rastvor tijelo može bezbjedno apsorbovati i izbaciti ako implant prsne.

Nedostaci salinskih implanta su:

 • mogu biti skloni pucanju ili izduvavanju prije nego drugi implanti,
 • nisu tako efektni kod žena čije su postojeće grudi malene,
 • skloniji su mrežuranju, i
 • osjećaj i izgled mogu biti manje prirodni nego kod implanta od silikonskog gela.

Drugi implanti

Postoje i neke druge vrste implanta, kao što su implanti napunjeni uljem od sojinog zrna, ili implanti od hidrogela, koji nisu više dostupni u većini evropskih zemalja.
Iako implanti od hidrogela više nisu dostupni, ženama nije savjetovano da ih odstrane. Umjesto toga, nastavlja se pratiti njihovu bezbjednost, jer se ne smatra da izazivaju ikakav direktan rizik.

Operacija[hr]

Prije operacije

Ako razmatrate operaciju ugradnje implanta u grudi, prvi korak je da o tome razgovarate sa vašim porodičnim ljekarom. Vaš porodični ljekar bi takođe trebalo da vam zna reći šta operacija uključuje. On će biti upoznat sa vašim zdravstvenim kartonom i moći će da vas posavjetuje.
Vaš porodični ljekar će moći da vas uputi na hirurga koji će znati da vam odgovori na vaša pitanja detaljnije i pruži vam sve informacije koje vam trebaju da biste donijeli konačnu odluku.

Gdje bih trebala imati operaciju?

Treba da nađete više informacija o zdravstvenoj ustanovi gdje će vam ugraditi implante.
Kada budete razgovarali o svojoj operaciji sa hirurgom kojeg ste odabrali, treba da ga pitate o njegovom iskustvu. Na primjer, možda ćete željeti da ga pitate:

 • koliko uspješnih operacija ugradnje implanta je izveo u posljednje dvije godine,
 • u koliko operacija ugradnje implanta je bilo komplikacija

Operacija ugradnje implanta u grudi se obično izvodi pod opštom anestezijom. Međutim, u nekim slučajevima, vaš hirurg može odlučiti da koristi lokalnu anesteziju da učini predio grudi neosjetljivim, i možda će vam dati sedativ da vam pomogne da se opustite. Vaš hirurg će o ovome razgovarati sa vama prije operacije.
Ponekad se operacija izvodi kao jednodnevna (moći ćete ići kući isti dan). Međutim, obično morate ostati u bolnici preko noći. Sama operacija obično traje 1-2 sata.
Dolje se nalazi opšti vodič kroz operaciju ugradnje implanta, iako individualna hirurška praksa može varirati.

Vrsta reza

Prva faza operacije je da se napravi rez na jednom od tri mjesta.
Mjesto reza će biti jedna od stvari o kojima ćete razgovarati sa svojim hirurgom prije operacije. To će zavisiti od oblika i veličine vaših postojećih grudi, i od toga gdje želite da vam budu ožiljci.
Dolje su navedene različite vrste reza.

 • Inframamarni – ovo je najčešći tip reza. Mali rez se napravi na pregibu ispod svake dojke.
 • Periareolarni –  ovaj rez se pravi oko bradavice i obično ostavlja minimalan ožiljak. Međutim, postoji veći rizik da se ošteti osjetljivost bradavice.
 • Aksilarni – ovaj rez se pravi u području pazuha. To kao rezultat može imati vidljiviji ožiljak od drugih vrsta reza.

Ugradnja implanta

Nakon što se napravi rez, mogu se umetati implanti. Implant može biti smješten ili između tkiva dojke i grudnog mišića (subglandularno), ili iza grudnog mišića (submuskularno).
Vaš hirurg će vas posavjetovati o tome koja je pozicija najbolja u vašem slučaju.
Nakon što se smjeste implanti, rezovi se mogu zatvoriti šavovima. Zatim se obično pokriju zavojem.
Nakon operacije, možda će vam iz grudi izlaziti tanke plastične cjevčice. One pomažu da izađe višak tečnosti i možda će morati ostati unutra do 48 sati.

Rekonstruktivna operacija ugradnje implanta

Ugradnja implanta u grudi u rekonstruktivne svrhe je nešto drugačija od operacije ugradnje implanta iz estetskih razloga.
Kod rekonstruktivne operacije, vaš hirurg može odlučiti da je za vas najbolji implant od prirodnog tkiva.
Kao drugu opciju, vaš hirurg može upotrijebiti ekspander kao dio rekonstruktivne operacije. To je silikonska školjka koja se umeće ispod vašeg grudnog tkiva i postepeno puni injekcijama fiziološkog rastvora (sterilisani rastvor soli i vode) tokom perioda od nekoliko mjeseci.
Kada ekspander dovoljno rastegne kožu i mišić kako bi se stvorilo zdravo novo tkivo,  on se zamijeni trajnim implantom.

Istovremena ili odložena rekonstrukcija

Žene koje su imale jednostranu (jedna dojka) ili dvostranu (obje dojke) mastektomiju mogu se odmah odlučiti za rekonstrukciju ili je mogu odložiti.
Istovremena rekonstrukcija uključuje ugradnju implanta istovremeno kada se izvodi mastektomija. Neke žene preferiraju istovremenu rekonstrukciju jer im to može pomoći da se brže oporave psihički. Međutim, operacija i oporavak mogu biti značajno duži.
Odgođena rekonstrukcija se izvodi nakon što prođe neko vrijeme od mastektomije. Vaš hirurg vam može savjetovati odgođenu rekonstrukciju ako je inicijalna operacija veoma komplikovana ili ako još uvijek primate terapiju, kao što je hemoterapija ili radioterapija.
Možda ćete takođe željeti da imate dovoljno vremena da razmotrite svoje opcije nakon inicijalne operacije.
Takođe je moguće da žene koje su imale mastektomiju imaju rekonstruktivnu operaciju bez upotrebe implanta. Ova vrsta rekonstrukcije se zove prosti prenos tkiva i uključuje upotrebu tkiva, kože i mišića iz nekog drugog dijela tijela kako bi se oblikovala nova dojka.

Rezultati[hr]

 

Razgovarajte o svojim očekivanjima

Važno je da razgovarate sa svojim hirurgom o svojim očekivanjima prije nego što donesete konačnu odluku o ugradnji implanta u grudi.
Neke žene mogu imati nerealna očekivanja o tome šta će se postići operacijom i mogu biti razočarane rezultatima. Izgled implanta može značajno varirati od osobe do osobe, i zavisiće od vaših individualnih okolnosti.
Rezultati ugradnje implanta će zavisiti od:

 • vaših prirodnih grudi,
 • položaja bradavica,
 • starosne dobi,
 • sastava kože,
 • sposobnosti zarastanja, i
 • opšteg zdravstvenog stanja.

Većina žena je zadovoljna izgledom svojih grudi nakon operacije. Ispravna očekivanja i informisanost prije donošenja odluke će pomoći da zasigurno budete zadovoljni nakon operacije.

Nakon operacije

Možda će vas brinuti što implanti izgledaju neprirodno nakon operacije. To je normalno i vaše grudi će vjerovatno biti veoma napete i tvrde ispočetka. Međutim, u roku od nekoliko mjeseci, one će početi da izgledaju prirodnije, jer će se tkivo, mišić i koža grudi rastegnuti kako bi primili nove implante.
Možda ćete osjetiti i promjene u osjetljivosti grudi, različita područja mogu postati više ili manje osjetljiva nego što su bila. Iako su mnoge od ovih promjena u osjetljivosti privremene, neke mogu biti i trajne i to nije ništa neobično.

Dojenje

Ako imate implante u grudima, to vas neće spriječiti da dojite. Međutim, možda ćete imati nešto manje mlijeka nego da nemate implante. Vaše dijete neće imati nikakve neželjene efekte ukoliko dojite, a imate implante.

Putovanje

Možda ste čuli da nije bezbjedno letjeti ako imate implante u grudima. To nije tačno. Rizik od pucanja implanta nije povećan zato što implant neće biti izložen nikakvom velikom pritisku.

Rak dojke

Ugradnja implanta u grudi neće povećati rizik od dobijanja raka dojke i postoje jaki naučni dokazi koji ovo potvrđuju. Neka istraživanja pokazuju da to zapravo može smanjiti rizik.
Ako dobijete rak dojke, a imate implante, oni neće umanjiti vaše šanse za potpuni oporavak.

Nakon operacije

Odmah nakon operacije ugradnje implanta, iskusićete donekle oticanje, bol i modrice. Takođe ćete možda osjećati da su vam grudi napete i možda ćete osjetiti otežano disanje. To je normalno i vaši simptomi će postajati blaži tokom narednih nekoliko sedmica.
Dok se oporavljate od operacije u bolnici ili na klinici obično ćete odmarati u poluuspravnom položaju, jer to pomaže da se smanji natečenost i takođe bi vam trebalo pomoći da se osjećate udobnije. Ukoliko imate bolove, možda će vam dati lijek protiv bolova da bi ublažili simptome.
Možete nastaviti da uzimate lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta kao što su paracetamol ili ibuprofen kada dođete kući. Međutim, ne treba da uzimate ibuprofen ako imate, ili ste ranije imali probleme sa stomakom, bubrezima ili jetrom. Ibuprofen takođe možda nije preporučljiv ako imate astmu. Provjerite sa svojim porodičnim ljekarom ili farmaceutom ako niste sigurni.

Otpuštanje iz bolnice

Nakon operacije, možda će vas pustiti da idete kući isti dan, ili ćete možda morati ostati noćiti u bolnici ili na klinici. Kada vas puste da idete kući moraćete mirovati kako biste dali vremena svom tijelu da se oporavi. Izbjegavajte da previše koristite ruke i predio grudi nakon operacije, jer to može izazvati iritaciju i krvarenje.
Nakon operacije treba da izbjegavate:

 • kvašenje rana tokom jedne sedmice,
 • spavanje na stomaku tokom jednog mjeseca,
 • dizanje tereta tokom 3-4 sedmice, i
 • vožnju automobila najmanje tokom jedne sedmice, ili dok ne budete mogli izvesti naglo zaustavljanje bez nelagode.

Neki hirurzi takođe mogu preporučiti da nosite elastični potporni brushalter tokom 2-6 sedmica nakon operacije.
U zavisnosti od vašeg posla, obično ćete moći da se vratite na posao u roku od 2-4 sedmice nakon ugradnje implanta.
Gotovo sigurno ćete imate otok i modrice odmah nakon operacije i moraćete uzeti bolovanje na poslu kako biste se odmorili i oporavili. Grudi će vam možda biti tvrde na dodir ili možete osjetiti bolno probadanje ili opštu nelagodu. Nije neobično ako ovi simptomi potraju nekoliko sedmica.
Kako bi se dobili najbolji rezultati važno je da se držite savjeta o postoperativnoj njezi koje vam da vaš hirurg.
Naravno, moraćete ići na postoperativne preglede kako bi se pratio vaš oporavak.
Takođe treba da se pobrinete da sačuvate sve podatke o vašim implantima. Morate znati:

 • proizvođača,
 • stil,
 • kataloški broj, i
 • serijski broj.

Ako vam vaš hirurg nije dao te informacije, tražite ih i čuvajte ih na sigurnom mjestu.

Kada tražiti pomoć

Ako osjetite neke simptome koje niste očekivali ili vas jako boli, treba odmah da se obratite svom porodičnom ljekaru ili hirurgu. Mogući znakovi upozorenja su:

 • neuobičajen, neočekivan ili prevelik otok,
 • “izduvale” grudi,
 • iscjedak iz rane neugodnog mirisa, obojen,
 • groznica, s temperaturom 38C (106F) ili višom,
 • jaki bolovi, ili
 • intenzivan osjećaj da vas peče u grudima.

Komplikacije

Operacija ugradnje implanta je uobičajena procedura i rizik od razvoja komplikacija je relativno nizak. Međutim, kako biste bili informisani prije donošenja odluke treba da budete svjesni mogućih komplikacija ili neželjenih efekata koji se mogu pojaviti.
Svaka operacija nosi određen rizik. Komplikacije koje mogu zadesiti svakoga ko ima operaciju, uključujući i one koji imaju ugradnju implanta, su sljedeće:

 • loša reakcija na anestetik,
 • prekomjerno krvarenje, i
 • krvni ugrušci (obično u nozi, takođe poznati kao tromboza dubokih vena, ili DVT).

Takođe postoji niz komplikacija koje se naročito mogu javiti prilikom operacije ugradnje implanta. Neke od ovih komplikacija su dolje navedene.

Kapsularna kontrakcija

Kada se implant umetne u dojku, vaše tijelo napravi zid od ožiljačnog tkiva oko implanta. Vaše tijelo će ovo uraditi s bilo kojim stranim tijelom, bilo da se radi o zamjenskom kuku ili grudnom implantu.
Ožiljno tkivo će se skupiti, ali kojom brzinom i do koje mjere će se skupiti varira od osobe do osobe, ili od dojke do dojke. Ovo skupljanje je takođe poznato kao kapsularna kontrakcija. Ako se vaše ožiljno tkivo značajno skupi, vaša dojka će biti tvrda i može vas početi boljeti.
Kapsularna kontrakcija je najčešća komplikacija operacije ugradnje implanta. Ona se javi kod približno 1 u 10 žena. To je takođe najčešći razlog za dodatnu operaciju. U nekim slučajevima, implant će se možda morati odstraniti i zamijeniti novim.
Mnogi moderni implanti sada imaju silikonsku školjku sa teksturom, koja smanjuje rizik od pojave kapsularne kontrakcije. Pitajte svog hirurga o materijalima od kojih će implant biti napravljen.

Prskanje

Ako vaš implant prsne, to znači da se pojavila pukotina ili rupa u zidu implanta.
Kada su napravljeni prvi implanti, oni su imali veoma tanke zidove, pa je prskanje bilo često. Moderni implanti mnogo rjeđe pucaju.
Ako vaš implant pukne, to ne znači uvijek da vam je potreban medicinski tretman. To će zavisiti od toga čime je vaš implant punjen i kako vaše tijelo reaguje na to.
Ako salinski implant pukne, to vam neće izazvati nikakve probleme. To je zato što ga vaše tijelo može bezbjedno apsorbovati, jer je to sterilisani rastvor soli i vode.
Ako vaš implant od silikonskog gela počne da curi, silikon će obično ostati unutar kapsule ožiljka koju vaše tijelo formira oko implanta.

Silikonoma

Ponekad se silikon može proširiti izvan ožiljne kapsule u grudi. Ovo može izazvati pojavu malih kvržica, poznatih kao ‘silikonome’. Ove kvržice mogu biti mekane na dodir. U rijetkim slučajevima, silikon se takođe može proširiti na mišiće ili ispod grudi, na pazuh ili oko nerava ruke. Ako silikonome izazivaju bolove, možda će se morati odstraniti.
U zavisnosti od toga koliko je veliko prsnuće na implantu, možda ćete morati odstraniti implant i zamijeniti ga novim.

Ožiljci

Nakon operacije grudi i ugradnje implanta, imaćete ožiljke određene veličine. U većini slučajeva, ožiljci su relativno blagi. Međutim, kod približno 1 od 20 žena, ožiljci su mnogo veći. Kod ovih žena, ožiljci od ugradnje grudnih implanta mogu biti:

 • crveni ili jarkih boja,
 • kvrgavi,
 • debeli, i
 • bolni.

Ako imate ovu vrstu velikog ožiljka trebalo bi da on počne postepeno da nestaje. Međutim, može biti potrebno nekoliko godine prije nego što primijetite poboljšanje.

Smrežurana i naborana koža

Ponekad grudni implant može uticati na izgled kože na vašoj dojci. Nakon operacije, moguće su sljedeće pojave na vašoj koži:

 • gužvanje,
 • nepravilnosti,
 • vertikalni nabori, ili
 • mreškanje.

Ove komplikacije su najčešće kod žena koje imaju jako male grudi prije operacije.

Osjetljivost bradavica

Neke žene koje su imale operaciju ugradnje grudnih implanta imaju drugačiji osjećaj u bradavicama poslije toga. U periodu od 3-6 mjeseci nakon operacije, možete iskusiti da su vam bradavice postale pojačano osjetljive. Kod nekih žena su toliko osjetljive da postanu bolne.
Ako su vam bradavice veoma bolne, obratite se svom porodičnom ljekaru ili hirurgu za savjet kako da ublažite bolove.
Približno jedna od 7 žena osjeti da su joj bradavice postale ili manje osjetljive ili potpuno neosjetljive (bez ikakvog osjećaja) nakon operacije.

Infekcija i krvarenje

Infekcija nakon operacije ugradnje grudnih implanta je relativno rijetka. Takođe nije uobičajeno da dođe do unutrašnjeg krvarenja.
Međutim, ako vam se ugradi implant za rekonstrukciju grudi nakon mastektomije, možete imati veći rizik od infekcije i krvarenja.
Većina infekcija se može liječiti antibioticima. Međutim, ako dođe do teže infekcije u grudima, možda će vam morati odstraniti implante i spriječiti dalji razvoj komplikacija. Trebalo bi da možete ponovo ugraditi implante nakon što se otkloni infekcija.
Neka istraživanja sugerišu da možete imati veći rizik od infekcije i krvarenja ako ste pušač, jer ranama treba duže da zarastu. Preporučuje se da prestanete pušiti prije operacije kako biste doprinijeli smanjenju rizika od komplikacija.

Seroma

Veoma rijetko se može desiti da se tečnost nakuplja oko implanta. Medicinski izraz za ovo nakupljanje tečnosti je ‘seroma’. U nekim slučajevima, može biti potrebna dodatna operacija kako bi se uklonila tečnost.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS