Grožđice obiluju antioksidansima

Grožđice obiluju antioksidansima

raisins-seedless
Grožđice su suho voće, koje se koristi u 99% kuhinja, a imaju brojne zdravstvene i prehrambene vrijednosti. Grožđice su odlične za smanjene krvnog pritiska, pomažu kod loše probave, poboljšavaju zdravlje očiju, pomažu zdravlju kosti, štite od raka dojke, pomažu kod dijabetesa, anemije i seksualne disfunkcije.
Mnoge su hranjive tvari koje grožđice sadrže korisne, a visoka razina kalija u njima je i najzaslužnija kod smanjenja krvnog pritiska. Kalij savršeno pomaže kod smanjenja napetosti krvnih žila, a s obzirom da se smatra kako kalij smanjuje ukočenost krvnih žila, te na njihovu biohemiju, smanjuje se hipertenzija.
Ukoliko je osobi u cilju dobiti na težini, grožđice su najbolji izbor hrane, jer sadrže dosta glukoze i fruktoze, ali su pune i potencijalne energije. Grožđice su idealan dio prehrane upravo za sportaše, jer snažno pojačavaju energiju, a odlične su i za one koji se žele udebljati na zdrav način.
Grožđice su dobre i za zdravlje očiju, jer sadrže fitonutrijente, a koji oči štite od oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, u obliku katarakte, makularne degeneracije i slabljenja vida. Za zdravlje oka su neophodni A karotenoid, vitamin A i beta karoten, a upravo njih ima puno u grožđicama.
Glavni element kosti je kalcij, a i on se nalazi u grožđicama. U grožđicama se nalazi i bor, koji je važan za učinkovitu apsorpciju kalcija i pravilno formiranje kostiju. Osim kostiju, grožđice su odlične u čuvanju zdravlja zubi i sprječavanju osteoporoze.

Za smanjenje karcinogena je zaslužan katahin, koji se u visokim razinama nalazi u grožđicama. Jedan od primarnih faktora koji dovode do rasta stanica raka su slobodni radikali, ali i tvari koje potiču na metastaze. Zbog čega je konzumacija grožđica odlična u sprječavanju njegovog napretka, te u njegovom formiranju jer obiluju antioksidansima. Zbog čega je konzumacija grožđica odlična u sprječavanju njegovog napretka, te u njegovom formiranju jer obiluju antioksidansima.
Zato što su pune vlakana, grožđice pomažu u regulaciji i čišćenju probavnog trakta. Imaju laksativni učinak i upijaju vodu, zbog čega će ublažiti zatvor kod osobe. Grožđice su lako dostupna namirnica i ako poželite uživati u finom i posebnom okusu ove zdrave namirnice dobro je što ju neće biti problem pronaći. Kada vam se probudi želja za slatkim umjesto da pojedete čokoladu posegnite radije za sočnim grožđicama.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!