Granični poremećaj ličnosti

Granični poremećaj ličnosti


Granični poremećaj ličnosti odnosi se na sve pacijente na granici poremećaja, koji će prije ili kasnije oboljeti od jednog oblika psihičkog poremećaja uz poremećaj osobnosti. Najčešće se radi o poremećajima raspoloženja koji uključuju bipolarni poremećaj ili depresiju, bulimiju, PTSP, anksiozni poremećaj te poremećaj pažnje povezan s hiperaktivnošću.

Simptomi graničnog poremećaja ličnosti

Postoji nekoliko simptoma koji bi mogli ukazati da se radi o jednom od psihičkih problema, a to su:

 • Prolazna paranoja – najčešći okidač je simptom disocijacije ili stres.
 • Osjećaj napuštenosti – sva energija se ulaže u pokušaj izbjegavanja napuštanja od strane drugih, bilo da se radi o stvarnom ili izmišljenom osjećaju.
 • Intenzivan bijes – ili neprimjereni izljevi bijesa u nastojanju da se prevlada određena teškoća.
 • Nestabilni međusobni odnosi – kod većina koji naginju graničnom poremećaju ne postoji sredina. Za takve pojedince netko je ili dobar ili loš. Radi se o ekstremnim osjećajima bilo dobrima ili lošima, do kojih najčešće dolazi kod ispunjavanja određenih očekivanja od strane osobe s psihičkom bolesti.
 • Osjećaj praznine – svi kojima je dijagnosticiran borderline imaju stalan osjećaj unutarnje praznine.
 • Poremećaj identiteta ili nejasna slika o sebi – disocirano stanje tijekom kojeg se osoba svjesno ili nesvjesno odvaja od osjećaja, gdje sama sebe gleda iz pozicije promatrača.
 • Česte promjene raspoloženja – prisutni su konstantni ekstremi kada se iz odličnog raspoloženja odjednom potone u depresiju. Većina tada postane osjetljiva na brojne vanjske situacije i javlja se osjećaj straha koji može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Na određene promjene raspoloženja kao i razvoj depresije mogu utjecati lijekovi poput oralnih kontraceptiva, antipsihotika i beta-blokatora za srce i tlak. Jasno je kako ni jedan od lijekova nije preporučljivo uzimati na svoju ruku ili mijenjati način doziranja bez da ste se prije savjetovali sa svojim liječnikom.
  Simptomi poput gubitka interesa i zanemarivanje svakodnevnih obaveza znak su depresije i ako se ne reagira na vrijeme stanje bi se moglo dodatno zakomplicirati.
 • Suicidalno ponašanje – popraćeno samoozljeđivanjem ili konstantnim prijetnjama. Sastoji se od suicidalnih radnji koje nisu fatalne, suicidalnih pokušaja te samog suicida. Pokušaj samoubojstva je najjasniji znak duševne bolesti, a u najvećem broju slučajeva radi se o depresiji.
 • Impulzivnost – obično su u pitanju autodestruktivna ponašanja bilo da se radi o epizodama prežderavanja, ovisnosti o kupovanju ili drogama. Kada osjećamo neku emociju, bez obzira koliko bila jaka, svatko od nas bira kako će ju izraziti te hoće li ju pokazati okolini. Sami možete odlučiti hoćete li pokazati emociju držanjem tijela ili možda riječima, a ako se odlučite na riječi važno je paziti što ćete izgovoriti i na koji način.
Liječenje poremećaja ličnosti

Ako ste primijetili da imate barem nekoliko navedenih simptoma i da oni traju već neko vrijeme, postoji velika mogućnost da imate borderline poremećaj.
Liječenje podrazumijeva aktivnu psihoterapiju, što znači ako postoji pokazatelj da je osoba suicidalna, takvog je pojedinca najbolje hospitalizirati. Uzrok bi mogao biti obrazac ponašanja koji se obično počne javljati još za vrijeme puberteta. Da bi došlo do važnih promjena koje će popraviti stanje, važno je promijeniti navike koje su duboko usađene u umu svakog od nas.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS