Gojaznost povećava rizik od karcinoma dojke

Naučnicima je poznato da debljina povećava rizik od pojave karcinoma dojke, međutim, pretjerana debljina može dovesti do triple negativnog tipa karcinoma koji se ne pojavljuje često, ali je mnogo opasniji od ostalih tipova.

Gojazne žene su za 35% izložene većem riziku od razvijanja triple negativnog karcinoma dojke, agresivne forme ove bolesti, koja se pojavljuje kod otprilike 10 do 20% pacijenata.
Većina tumora na dojci se nazivaju esterogen receptor pozitivnim, jer ih pokreće hormon estrogen. Oko 20% su “HER2” pozitivni, zbog prisustva proteina zvanog “HER2”. Treći tip tumora pokreće hormon progesteron. Ovi tipovi karcinoma se mogu lakše liječiti.
Triple negativni tumori nose taj naziv zbog nedostatka estrogena, progesterona ili “HER2” receptora koji su neophodni kako bi lijekovi koji se upotrebljavaju kod karcinoma dojke mogli djelovati.
Rezultati studije su pokazali da je kod žena sa viškom kilograma povećan rizik od pojave karcinoma dojke, zbog estrogena akumuliranog u masnom tkivu koji utiče na razvoj tumora.
Svake godine se u svijetu dijagnosticira oko 1.3 milion novih slučajeva karcinoma dojke, a od ovog oboljenja u svijetu godišnje umre oko 500.000 ljudi.
bhzdravlje
Izvor: Reuters Health

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS